<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56425" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирусът може да зарази 60% от световното население, ако не бъде овладян

11 Февруари 2020
0 7911

Коронавирусната епидемия може да засегне до около две трети от световното население, ако не бъде овладяна, според водещия епидемиолог по обществено здраве в Хонконг, цитиран от Guardian.

 

Предупреждението дойде, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че скорошните случаи на пациенти с коронавирус, които никога не са посещавали Китай, могат да бъдат „върхът на айсберга“.

 

Проф. Габриел Люнг от университета в Хонконг, заяви, че важният въпрос сега е “да се установи размерът и формата на айсберга”. Повечето експерти смятат, че всеки заразен човек ще продължи да предава вируса на около 2,5 други хора. Това дава “процент на атака” от 60-80%.

 

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА ОПАСНОСТТА? БРОЯТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС СПИРА ДА РАСТЕ

 

„Шестдесет процента от световното население е страшно голям брой“, казва Люнг по време на среща на експерти в СЗО в Женева. Дори ако общият процент на смъртност е 1%, което според специалиста е възможно, когато се вземат предвид по-леките случаи, случаите на смъртност биха били масови.

 

КОРОНАВИРУС ИЛИ ГРИП. КАК ДА ГИ РАЗЛИЧАВАМЕ?

Той заяви на срещата на СЗО, че основният проблем е мащабът на нарастващата епидемия, а вторият приоритет е да се установи дали драстичните мерки, предприети от Китай за предотвратяване на разпространението, са действали, защото, ако е така, и други държави трябва да помислят за приемането им.

 

Срещата в Женева събра повече от 400 изследователи и национални органи, включително някои участващи чрез видеоконференция от континентален Китай и Тайван.

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции