<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Крайно-десни англичани бяха измамени да носят тениски с надпис: "Свети Георги беше сириец" на националния си празник

25 Април 2019
0 6464

Благотворителната организация "Tell MAMA" в Англия, бореща се срещу престъпленията от омраза, си направи шега с крайно-десни националисти навръх Деня на Св. Георги – 23 април, съобщава The Indipendent.

 

Свети Георги (St. George) е главният покровител на Англия и денят, в който той се почита, има статут на национален празник в страната. 

 

За съжаление напоследък този празник се присвоява от членове на крайно-десни организации, които вярват, че кръстът на Свети Георги (който стои и на националния флаг на Англия) е символ на "чистота на расата", а не на многообразието. 

 

""

 

Не е тайна обаче, че Св. Георги, освен че е светец-патрон на Англия, няма почти нищо общо със страната. Той е със сирийски, гръцки, турски и израелски произход и никога не е посещавал бреговете на Острова. 

 

В добавка, той е покровител също и на други държави като България, Палестина, Гърция и Литва, така че в действителост изобщо не е запазена марка за англичаните, което обаче не пречи кръстът на Св. Георги да бъде присвоен и използван за целите на крайно-десните групировки в Англия.

 

В опит да просвети членовете на националистичните движения, които смятат празника за свой, "Tell MAMA" раздадоха безплатни тениски с кръста на Св. Георги, на които се появява скрито послание от топлината на тялото на носещия ги. Надписът, излизащ върху червения кръст гласи: "Свети Георги беше сириец".

 

Любопитното е, че някои от хората с крайни убеждения, се разхождали цял ден с тениските, без да забележат номера, който са им погодили. Те били толкова уверени, че кръстът на Св. Георги символизира чистотата на расата, че останали сляпи за посланието, изписано върху него.

 

Шегата беше аплодирана в социалните мрежи и предизвика множество поздравления към организацията "Tell MAMA" за тяхната смелост и изобретателност в разпространяването на позитивни послания.

 

Източник:  The Indipendent

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции