<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Крайно-десни фейсбук групи разпространяват омраза сред милиони в Европа

22 Май 2019
0 2089

Мрежа от крайно-десни фейсбук-акаунти, които разпространяват фалшиви новини и реч на омразата сред милиони хора в Европа, беше разкрита от кампания на онлайн-активистите Avaaz, съобщава The Guardian.

 

От Фейсбук, които се борят да прочистят платформата си и да възстановят репутацията си, вече са блокирали акаунти с около 6 милиона последователи преди изборите за Европейски парламент. Все още се разследват стотици други профили, с допълнителни 26 милиона последователи, казват от Avaaz.

 

ЦЕЛТА НА РУСКИЯ ТРОЛ: СЕЙ ЛЪЖИ, ЗА ДА НЕ ВЯРВАТ НА ИСТИНАТА

 

Като цяло, групата е докладвала повече от 500 подозрителни групи и фейсбук-страници, действащи във Франция, Германия, Италия, Великобритания, Полша и Испания. Повечето от тях или разпространяват фалшиви новини или използват фалшиви страници и профили, за да напомпват изкуствено съдържание на партии или сайтове, които подкрепят, в нарушение на правилата на Фейсбук.

 

Тези мрежи са станали дори по-популярни, отколкото официалните страници на крайно-десните партии и анти-ЕС популистки групи в изброените страни. Страниците, блокирани от Фейсбук досега са били посетени половин милиард пъти, алармират от Avaaz.

 

Въпреки, че голяма част са блокирани, в това число огромна мрежа в Испания, също разкрита от Avaaz, много профили все още функционират. От френски акаунти, които разпространяват съдържание за господство на бялата раса, през постове в Германия, подкрепящи отричането на Холокоста, до фалшиви страници, рекламиращи крайно-дясната Алтернатива за Германия. 

 

В Италия тактиката дори включва използването на страници за красота, лайфстайл, футбол и други интереси, които след като потребителя се регистрира, се превръщат в политически инструменти за манипулация.

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции