<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38719" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Краят на една ера и силният отпечатък, който Джони Айв остави в "Apple" и технологичния свят

01 Юли 2019
0 802

Джони Айв – известен също като сър Джонатан Айв, който през последните две десетилетия беше креативният ум зад почти целия емблематичен хардуер на Apple – официално се раздели с технологичната компания, за да създаде своя собствена дизайнерска фирма наречена "LoveFrom".

 

Въпреки че фирмата на Айв ще продължи да работи с "Apple", това все пак е краят на една ера за компанията, тъй като с помощта на ръководството на Айв, тя се върна от ръба и стана една от най-големите и най-важни компании на планетата.

 

Той започва работа в Apple през 1992 година като член на дизайнерското подразделение, където предимно помага за създаването на "Apple Newton".

 

Пет години по-късно Айв бил готов да напусне, но завръщащият се Стив Джобс го назначава за старши вицепрезидент по индустриалния дизайн на Apple, стартирайки творческото партньорство, което върна "Apple" на технологичната карта.

 

Тогава двамата започват да работят върху това, което се превърна в iMac, но също така и да правят продукти, които не само ще превърнат "Apple" в корпоративна сила, но и които поставиха златен стандарт за дизайн в цялата технологична индустрия като цяло.

 

Успехът на "iMac" много скоро е последван от още един, още по-голям – iPod, друго сътрудничество, което затвърди мястото на Айв като де факто дясната ръка на Стив Джобс.

 

Ако Джобс е визионерът, чиито идеи промениха света на компютрите, Айв е този, който ги "облича" и ги прави неустоими за потребителите.

 

В разгара на популярността на iPod, дизайнът му беше толкова уникален, че дори белите слушалки, които идваха с устройството, бяха незабавно разпознаваеми.

 

Разбира се, няма как да не споменем и "iPhone" – най-важният продукт на Apple и този, който буквално ще промени представите ни за телефон.

 

Сензорният екран, началният бутон, формата … всичко това идва от Айв.

 

Това влияние се отрази и върху индустрията, толкова много, че много телефони днес продължават да следват водещата позиция на "Apple" по отношение на дизайна.

 

През 2012 година, Авй е поставен начело на проектите "Human Interface" на Apple, заменяйки Скот Форстъл, като вече той е отговорен за външния вид и усещането за целия хардуер и софтуер на Apple.

 

Тази негова роля завърши с пускането на iOS 7 през следващата година – най-големият визуален редизайн на софтуера на "iPhonе" и "iPad" и това, което все още съществува днес като водеща естетика в целия софтуер на Apple

 

Влиянието на Айв обаче бе променящо се през годините.

 

През 2015 година, той е назначен за главен дизайнер на Apple в роля, която е по-скоро на ръководител, който да предава ежедневните управленски задължения на екипите на Apple за хардуер и софтуер до нови мениджъри.

 

Много хора по онова време разглеждаха този ход на компанията като предшественик за неговото напускане.

 

През 2017-а година обаче, Айв отново поема контрола над дизайнерските дивизии, но това завръщане е краткотрайно, тъй като Айв е на път да напусне в края на тази година.

 

Всичко това показва, че е трудно да се определи каква е била точната роля на Айв в "Apple" през последните няколко години (освен правенето на неговите известни видеоклипове в „бялата стая“) или от колко време е планирал да се раздели с компанията.

 

Дизайнът на Айв също се променя с времето – ярките пластмаси от началото на "iMac" и "iBook" се пренасочиха към единни бели дизайни и в крайна сметка към любимия "алуминий" на Айв, който все още доминира в продуктите на "Apple" и до днес.

 

Това е кариера на зрелищни върхове, като гореспоменатите "iPhone", "iPod" и "iMac", както и някои провали, разбира се, като "iPod Hi-Fi" или ужасните "Magic Mouse 2" и "Apple Pencil" от първо поколение.

 

Имаше и мания с тънкостта, която не винаги беше от полза. Тя например имаше лоши последици за живота на батерията на "iPhone",  а също така и за чупещите се клавиатури на последните "MacBook Pro".

 

Макар че е лесно да се шегуваме за някои от тези проекти, е важно е да се признае колко широко е разпространено влиянието на Айв върху цялата технологична индустрия.

 

Всеки смартфон е вдъхновен от оригиналния дизайн на "iPhone" и всеки лаптоп се сравнява с емблематичния дизайн на "MacBook Air".

 

Въпреки че официално напуска Apple, влиянието му върху компанията все пак няма да приключи.

 

Новата му компания "LoveFrom" смята "Apple" за свой първи клиент и ще продължи да работи в тясно сътрудничество с нея.

 

Без съмнение е, че естетиката и дизайна на Айв ще продължат да се развиват в залите на Apple, което честно казано е трудно да не стане, имайки предвид, че Айв буквално е проектирал новия щаб на компанията.

 

И все пак, напускането му бележи краят на една ера, където "Apple" започва да се отдалечава от зависимостта си от хардуерните продукти, прокектирани от Айв и се насочва към по-доходоносни услуги.

 

Едно нещо обаче е сигурно – светът на хардуера никога повече няма да бъде същият.

 

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции