<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27777" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Крие ли столична община разхода за гориво на автобусите на градския транспорт?

29 Ноември 2017
0 3840

Столична община отказва за пореден път достъп до обществена информация. Още през април тази година Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт подаве искане за достъп до обществена информация за средната консумация на гориво (литри на сто километра) на всички автобуси по марки и модели, които са се намирали и се намират в експлоатация от Столичен автотранспорт ЕООД за периода 2010 – 2017 г.

 

 

 

 

Писмото се намира към настоящия момент (ноември 2017 г.) при Димитринка Цветкова – главен експерт в отдел ”Масов градски транспорт, корабоплавателен и технически надзор’‘ на Дирекция “Транспорт” на Столична община.

 

От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт твърдят, че този факт е още едно доказателство за непрозрачност в Столична община и на разходите, които правят столичните предприятия, тъй като разхода за гориво е един от основните за автобусния транспорт.

 

"Въпреки, че са непрозрачни, тези разходи обаче след това се превръщат в повод за увеличение на цената на пътуванията с градския транспорт. Фактът, че такава информация не се предоставя или не съществува публично, а обществото се бомбардира с голи изказвания за нови/стари автобуси, че тези или онези имали големи разходи за гориво и това обосновавало закупуване/рязане на скрап, показва, че изнасянето й може да навреди на интереси, които меко казано не кореспондират с обществения интерес." добавят от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

 

От органазацията припомнят и друго съмнение, което редица граждани изказваха – че част от новозакупените автобуси в реални условия дават далеч по-висок разход на гориво, който не отговаря на нормите, отнасящи се до стандарта Евро 6. Това съмнение може и трябва да се разсее с представяне на цялата информация за разходите в реални условия. Липсата й, допълнително усилва съмненията за нередности и руши доверието в институциите.

 

 

""

 

 

Източник: Obshtestven.wordpress.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции