<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34892" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Къщата на Гешов в центъра на столицата става хотел. Неясно кога

12 Февруари 2019
0 801

Голяма къща на бул. "Патриарх Евтимий" 7, точно на гърба на кино "Одеон" в центъра на София, която е паметник на културата от местно значение и всеки момент може да рухне, някой ден ще се превърне в хотел.

 

 

 

Тъжна гледка, домът на българския министър-председател от периода 1911-1913 г. Иван Гешов през последните 20 години се руши и днес се е превърнал в бунище заградено с тенекии и предпазни мрежи.

 

 

 

В момента имотът е собственост на фирма "Артемида БСИ" на Аделина Пишинова. За имота има съгласуван проект за изграждане на сграда със смесено предназначение с Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) още през 2016 г.

 

 

 

Фасадата на къщата ще бъде запазена, казаха от НИНКН пред Mediapool. Устройственият план предвижда на мястото да се изгради хотел, но към момента няма внесен инвестиционен проект в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), каза арх. Влади Калинов, началник на контрола по строителство в НАГ.

 

 

Липсата на конкретни мерки за решаване на проблема с поредната сграда- паметник на културата в София, която е пред рухване, стана повод за фейсбук престрелки между кмета на район "Средец" Мария Ачкова и Столична община.

 

 

 

Въпреки дългогодишни проверки, становища на комисии, констативни протоколи, налагани глоби и кореспонденцията ми със Столична община къщата на Гешов се намира във все по-окаяно състояние, написа Мария Ачкова, която е районен кмет от ДСБ.

 

 

Тя припомня колко пъти е сезирала за проблема отговорните институции. До момента обаче нищо не се случва и "къщата на Гешов е поредната недвижима културна ценност и емблема на градската култура, която изпращаме в историята…", завършва поста на Ачкова.

 

 

Председателят на Комисията по екология в Столичния общински съвет Лорита Радева чрез "Фейсбук" отговори, че до този момент не е получавала никакво писмо от районния кмет, но е готова да разгледа въпроса още на заседанието на комисията във вторник, стига да получи официални документи.

 

 

Източник: Медиапул

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции