<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38720" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лидерите на ЕС пак не се разбраха кой да оглави ЕК, преговорите продължават

01 Юли 2019
0 564

19-часовите дискусии между лидерите на ЕС за избор на нов председател на Европейската комисия приключиха без резултат, съобщи Медиапул. Причината е съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП) срещу кандидата на социалистите Франс Тимерманс.

 

 

Лидерите обявиха, че преговорите ще продължат от 11 ч. във вторник.

 

Преди това стана ясно, че 28-те лидери на Европейския съюз са близо до избиране на холандския социалдемократ Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, а десноценстристкият представител Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет. 

 

По-късно обаче Бойко Борисов отрече да е имало такова съгласие за Георгиева. Премиерът уточни, че тя е била предлагана за върховен представител по външната политика, но той отказал, защото така нямало да има еврокомисарски пост за Мария Габриел.

 

Белгийският временен премиер Шарл Мишел или водещият кандидат на либералите Маргрете Вестагер са в силни позиции за поста на върховен представител на ЕС за външната политика, допълват дипломатите.

 

Манфред Вебер, кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия за председател на ЕК, изглежда ще бъде избран да оглави Европейския парламент и да подели мандата с кандидата на либералите Ги Верхофстад.

 

Работната вечеря, на която трябваше да бъдат разпределени четири от петте висши поста в ЕС, бе планирана за 18 ч. в неделя, но започна почти три часа по-късно. Причината бе гневната реакция на лидерите от ЕНП срещу сделката, договорена от най-влиятелния им представител – Ангела Меркел, с френския президент Еманюел Макрон в японския град Осака по време на срещата на Г-20.

 

Европейският съвет обаче трябва спешно да номинира кандидати за постовете, тъй като новият Европейския парламент (ЕП) се събира на сесия тази седмица и предстои да си избере председател. Ето защо шефът на Европейския съвет Доналд Туск преформатира вечерята в маратонска серия от двустранни консултации, които продължиха до ранни зори. Лидерите на ЕС подновиха срещата си на работна закуска в 8 сутринта, но така и не успяха да преодолеят различията в позициите си.

 

Ако във вторник те постигнат решение за следващия председател на ЕК, предложението им трябва да бъде гласувано от ЕП в четвъртък. Едновременно с този пост се договарят и позициите на председател на Европейския съвет, на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, на ръководител на Европейската централна банка.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции