<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ловният сезон за кметове се открива преди местни избори

12 Юни 2019
0 660

"Българската прокуратура е механизъм, който се задейства в изборни цикли. Започнат ли масови арести на кметове, ясно е, че местните избори наближават", пише в коментар в. "Сега".

 

Като примери се посочват акциите срещу кметовете на Божурище Георги Димов и на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев, както и разследванията срещу кметовете на Созопол и Златица. Всички започнаха през последните месеци.

 

"Така беше през 2015 г., така е и сега. Преди местните избори фиксацията е в корупцията на ниско и средно ниво. В останалото време – всички от най-високо до най-ниско са честни.

 

Сигналът за началото на предизборната кампания за местните избори бе даден рано от държавното обвинение – още през март. В един ден Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на известния созополски кмет от ГЕРБ Панайот Рейзи, а за баланс бе ударена кметицата на Златица от БСП Магдалена Иванова. От съобщенията на прокуратурата се разбира, че предполагаемата престъпна дейност на двамата е започнала още през 2014 г. – година преди предишните местни избори. Явно за някои кметове се събират папки в държавното обвинение, държат се на трупчета и се вкарват в употреба по сигнал отвън. Акциите освен това са перфектното размахване на пръст към местната власт – да не би някой деребей да реши да се еманципира.

 

През март повечето партии бяха съсредоточени върху европейските избори, но не и ГЕРБ. Както каза още през януари тогавашният заместник-председател на партията Цветан Цветанов: "Започваме подготовка за европейските избори с мисъл за местните". Явно подобна е била настройката и в прокуратурата, която бързо свърши своята работа по европейските избори с обвинението за пране на пари срещу водача на листата на БСП Елена Йончева. За да няма нищо случайно, делото срещу нея започна по сигнал на депутати от ГЕРБ.".

 

Целият коментар на в. "Сега"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции