<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мая Манолова се оказа най-голямата тежест в бюджета на НСО

03 Ноември 2018
0 6254

Охраната на омбудсмана Мая Манолова се оказа най-голямата тежест в многомилионния бюджет на НСО и правителството реши спешно да я премахне. Това ще стане с промени в Закона за държавната охрана, които се прокарват обаче чрез държавния бюджет за следващата година, пише Медиапул.

 

 

 

Това е единствената промяна в работата на спецслужбата, която охранява десетки политици, висши чиновници и магистрати. Решението бе мотивирано от финансовия министър Владислав Горанов, който обясни тази седмица, че Манолова ползва автомобил с шофьор на НСО, но не и охрана, тъй като срещу нея нямало заплахи.

 

 

Така НСО се превръщала в скъпа таксиметрова компания. Горанов каза, че имало и министри, които сами се отказали от услугите на НСО, но не стана ясно защо има законови промени само за омбудсмана при положение, че от този специализиран транспорт се ползват и други.

 

 

Самата Манололова заяви, че не е искала кола на НСО, но истината е, че ако иска да си върши качествено работата, трябва да е навреме на всяко място и именно заради това има нужда от шофьор и кола. Все пак тя изрази готовност да замени служебната кола с обществен транспорт и споделено пътуване, но определи темата като "прекалено дребна" за обсъждане на фона на другите проблеми на гражданите.

 

 

Промяната не е придружена от финансови разчети и не е ясно колко пари ще спестят на фиска. Със сигурност обаче това няма да са значителни средства, като правителството оставя и сянка на съмнение, че това е целенасочено действие срещу Манолова. Тя е свръхактивна в ролята на омбудсман, генерира широка обществена подкрепа и според социологическите изследвания има един от най-високите рейтинг в държавата.

 

 

Неотдавна Манолова коментира, че това притеснява управляващите и дори предложи "успокоителен бартер" на всички, които, по думите ѝ, са разтревожени от високия ѝ обществен рейтинг – да си подаде оставката срещу приемането на законите за хората с увреждания. 

 

 

НСО периодично се забърква в различни скандали и все още не се е разделила с образа си на социалистическото управление за безопасност и охрана (УБО). Въпреки това все още не се е намерило правителство, което да има политическа воля за реални реформи в службата – вероятно защото всички властимащи ѝ стават по някакъв начин подвластни. Както и при останалите спецслужби, всичко около НСО е "секретно". Малкото публична информация за работата ѝ е свързана основно със съмнения за злоупотреби, опасно шофиране по пътищата или пропуски в нечия охрана.

 

 

Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов се оплака, че НСО е отказала да му предостави информация защо охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. "От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", сподели Симеонов. Подобно поведение на службата обаче не е странно, като се има предвид етичния ѝ кодекс, в който е записано, че обществото дължи на НСО "уважение и добра материална осигуреност".

 

 

Бюджетът на НСО за тази година е около 37 млн. лева, а проектобюджетът ѝ за следващата е малко над 40 млн, лева.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции