<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР крие инцидента с бития от ултраси британец

24 Октомври 2018
0 1345

Близо месец МВР не дава официална информация за скандален случай с побой на чернокож британски гражданин на метри от главния вход на силовото ведомство в центъра на София. Инцидентът се е случил след мача между ЦСКА и Левски на 29 септември, когато десетки футболни привърженици, вероятно на "сините", атакували Леон Кофи на ъгъла на улиците "Шести септември" и "Ген. Паренсов".

 

 

За случая първи съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК), уточнявайки, че е поел правната защита на пострадалия. Оттам заявиха, че по време на нападението британецът е бил с двама свои колеги.

 

По думите на потърпевшия преки очевидци на нападението му са станали и полицаи, охраняващи района след футболната среща на Националния стадион "Васил Левски". Както е известно, на 29 септември в целия центъра на града имаше засилено присъствие на униформени.

 

 

От хелзинкския комитет припомниха още, че в приетата от Министерския съвет през 2015 г. Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. бяха посочени ислямистките радикални и терористични организации, но не и неонацистките неформални групи.

 

 

""

 

 

По информация на правозащитника от БХК Радослав Стоянов към момента разследващите са иззели записите от охранителните камери в района, но не и кадрите, заснети от устройствата на фасадата на МВР: "Всичко зависи от разследващите органи, ако не бъдат установени лица, ние ще положим максимални усилия разследването да продължи."

 

 

В официалния бюлетин на МВР, оповестен след края на срещата ЦСКА – Левски на 29 септември, нямаше и дума за подобен инцидент. Напротив, тогава от силовото ведомство съобщиха, че "не бяха допуснати нарушения на обществения ред в София". Съобщаваше се единствено за 11 задържани, петима от които – за притежание на наркотици и забранени предмети, трима – защото били без лични документи и един, който опитал да влезе на стадиона, въпреки наложената му забрана.

 

 

Впоследствие МВР потвърди единствено за възникнал инцидент в района на телефонната палата, която се намира на няколко минути пеша от сградата на силовото ведомство. Там сириец бе открил стрелба с газов пистолет заради конфликт с преминаващи покрай колата му хора, за които тогава се предполагаше, че са футболни фенове. По този случай бяха задържани трима сирийци.

 

Източник: mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции