<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Месояден паяк полази Турция

26 Юни 2018
0 26205

Камилски паяк – месоядно паякообразно, което хапе и хора, бе забелязано за пръв път в западната част на Турция, предадоха местни медии, цитирани от в. "Хюриет".

 

Видът е забелязан за пръв път в западна Турция. Обикновено той обитава сухите източни райони, както и Ирак, и Иран, посочват ветеринарните власти в западната турска провинция Биледжик, където е открито насекомото.

 

Засега не е известно дали промените в климата имат пръст в разпространението на камилския паяк в западна посока.

 

Възможно е уловеният в западната провинция екземпляр да е попаднал тук неволно, пренесен с кола или камион от изток, посочва ветеринарният експерт. "Нашата провинция е разположена на кръстопътя на магистралите между Истанбул, Анкара и Анталия. Призоваваме нашите граждани да ни информират, ако видят повече от този вид в Биледжик", добави той.

 

Макар да изглеждат като десетокраки, камилските паяци всъщност са със стандартните осем крайника, посочва ВВС. Двата допълнителни придатъка, приличащи на крака, са сетивни органи. Те дори не са точно паяци, а подвид паякообразни, известни като "вятърни скорпиони", посочва National Geographic. Необичайните насекоми нашумяха покрай войната в Ирак през 2003 г., когато били обвити в мрачни митове: че се хранят с трупове на войници и камили, паднали в пустинята, че стават необикновено големи и т.н.

 

Камилските паяци могат да достигнат дължина до 15 см, тежат около 56 грама и могат да се движат със скорост до 16 километра в час.

 

Противно на митовете, те не изкормват камили, не скачат във въздуха, нито плуват след хората. Тъй като са предимно нощни животни, те бягат от слънцето през деня, поради което понякога се озовават в сянката на хора.

 

Камилските паяци се хранят с други насекоми, гущери, малки птици и гризачи, но не представляват значителна заплаха за хората, тъй като могат да причинят болезнени ухапвания, но рядко по-сериозни вреди, тъй като те не са отровни.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции