<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Метеоролозите отново излязоха на протест

29 Август 2018
0 1252

Метеоролозите отново излязоха на протест в сряда в знак на недоволство с малкия бюджет на Националния институт по метеорология и хидрология. Заради финансовия спор с Българската академия на науките (БАН), под чиято шапка е институтът, метеоролозите искат да напуснат академията.

 

Протестът на метеоролозите започна в 9 ч. пред сградата на БАН, след което те се отправиха към Министерския съвет. Метеоролозите продължават да настояват да бъдат прехвърлени към Министерството на образованието като второстепенен разпоредител на бюджетни средства. "Настояваме правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология”, пише в новата позиция на института.

 

Миналата седмица стана ясно, че се обсъждат два варианта за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Единият е да получи статут на разширена автономия в рамките на БАН, а вторият е извеждането му извън академията. И двата варианта обаче изискват взаимни компромиси по думите на образователния министър и засега конкретно решение няма.

 

Вразрешаването на спора между метеоролозите и ръководството на БАН се включи и премиерът Бойко Борисов, който даде срок на двете страни да се разберат до 22 август, което не се случи. "Настояваме правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на института. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", пише в съобщение на НИМХ до медиите.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции