<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42222" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Милиардерите са намалели с 57 за една година

09 Ноември 2019
0 533

В края на 2018 г. в света е имало 57 по-малко милиардери в сравнение със същия период на предходната година, съобщава Гардиън. Причината са влошените пазарни условия в световен мащаб. Само за година най-богатите хора на планетата са изгубили 338 милиарда долара. Това се случва за първи път от световната криза през 2008 г.

 

Според прогнозата броят на хората, които могат да се похвалят с деветцифрени банкови сметки, е намалял от  2158 през 2017 г. до 2101 година по-късно. Милиардерите по света са смалили богатството от 8,9 трилиона до 8,5 трилиона долара. И все пак стойността на имуществото им е около 8 пъти повече от тази на най-скъпата компания – Епъл.

 

"Богатството на милиардерите намаля за първи път от 2008 г. по геополитически причини. По-силният долар с комбинация с нарастващата политическа несигурност доведе до тези резултати", казва Йосиф Стадлър от швейцарската банка UBS. 

 

Наред с намаляването на милиардерите обаче продължава да разсте и процентът на неравенството между хората – богатите са по-богати, а бедните – по-бедни. Според Стадлър подобни констатации се дължат на едностранен поглед върху информацията.

 

"Никой не пита каква стойнсот създават тези хора, а само дали делът, който получават, е оправдан", заявява той. Според него дискусията в медиите по този въпрос е отклонена в грешна посока. "Всички говорят колко са алчни богатите и как правят прекалено много пари на гърба на бедните", твърди той.

 

Особено остро загубата на имущество от най-богатите се усеща в Китай и Индия, сочат още данните. Според специалистите това е нормално, особено в контекста на търгвоската война, която американският президент Доналд Тръмп започна с Китай, налагайки мита. И отчетения спад, не може да се каже, че милиардерите са загубили чак толкова много. През 2018 г. богатството им е намаляло с 4.3%, а в предишните пет години се е увеличило с 34,5%.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции