<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39409" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мислите, че е горещо в Европа? На други места човешкото тяло вече е близо до термичните си граници

26 Юли 2019
0 5141

Вече е добре установено, че екстремните горещини стават все по-вероятни в променения климат, в който живеем. "Не се заблуждавайте, максималните температури от 35 ° C или повече са горещи по британските стандарти, но такива условия са познати на около 80% от населението на света, пише за The Conversation изследователят Том Матюс. 

 

 

ИРЛАНДИЯ СТАНА ВТОРАТА СТРАНА В СВЕТА СЛЕД ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО, КОЯТО ОБЯВИ "ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ ЗА КЛИМАТА"

 

 

Измерените 46 ° C, наскоро във Франция са наистина необичайни, но все още не говорим за онези 50 ° C, регистрирани в Индия по-рано това лято, или 54 ° C, потвърдени за Пакистан през 2017 година и Кувейт (през 2016 г.). Хората в този по-горещ климат са по-способни да се справят с високите температури, но такава топлина все пак убива.

 

 

Смъртоносните топлинни вълни, разбира се, не са непознати за европейците.

 

Но помислете за онези общности, които редовно изпитват такива извънредни температури. На места като Южна Азия и Персийския залив, човешкото тяло, въпреки всичките си забележителни свойства по отношение на топлинните ефекти, често работи близо до своите граници.

 

"ВЪЗМУЩЕНИЕТО Е ОПРАВДАНО": ДЕЙВИД АТЪНБЪРОУ ПОДКРЕПЯ УЧЕНИЧЕСКИТЕ ПРОТЕСТИ ЗА КЛИМАТА

 

 

 

Когато температурата на въздуха надвиши 35 ° C, тялото разчита на изпаряването главно чрез изпотяване – за да поддържа температурата на сърцето на безопасно ниво. Тази система работи, докато температурата достигне 35 ° C.

 

 

Веднъж след като се премине този праг, потта вече не се изпарява. Без средствата за разсейване на топлината, нашата основна температура се повишава, независимо от това колко вода пием или колко си почиваме. Смъртта следва – най-бързо тя идва при най-малките, възрастните хора или тези с вече съществуващи заболявания.

 

 

Смъртоносните температури все още не са широко разпространени, но има доказателства, че те започват да се срещат в Югозападна Азия. Промените в климата предлагат перспективата някои от най-гъсто населените райони на Земята да преминат този праг до края на века.

 

Тъй като климатът се затопля в места като Обединеното кралство, хората могат да вземат разумни предпазни мерки срещу топлината – консумация на повече вода и търсене на хладни помещения.

 

 

До 2050 г. се очаква системите за охлаждане да увеличат потреблението на електроенергия в размер, еквивалентен на сегашния капацитет на САЩ, ЕС и Япония взети заедно.

 

 

Предизвикателствата пред нас са категорични. Адаптацията има своите граници. Затова трябва да запазим нашата глобална перспектива по отношение на топлината и да търсим глобално решение за намаляване на емисиите на парникови газове, за да съхраним планетата си приятна за живеене. Само по този начин имаме най-големите шансове да предотвратим смъртоносната топлина – у дома и в чужбина.

 

 

Източник: The Conversation

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции