<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Морбили: СЗО алармира, че случаите са се увеличили с 50%

15 Февруари 2019
0 4956

Световната здравна организация предупреди, че усилията за спиране на разпространението на морбили са „отстъпление“, като случаите на заболяването в световен мащаб се е увеличил с около 50% миналата година.

 

 

 

Здравната агенция на ООН цитира предварителни данни, които показват, че тревожната тенденция на възраждащите се случаи на морбили се случва на глобално равнище, включително в богатите държави, където обхватът на ваксинацията в исторически план е бил висок.

 

 

„Нашите данни показват, че има значително увеличение на случаите на морбили. Виждаме това във всички региони, ”каза Катрин О'Брайън, директор на СЗО за имунизациите и ваксините.

 

 

"Имаме огнища, които са продължителни, които са значителни и които растат", каза тя. "Това не е изолиран проблем."

 

 

О'Брайън посочи, че се отчитат по-малко от 10% от действителните случаи на морбили. "Така че, когато виждаме, че регистрираните случаи нарастват с 50%, ние знаем, че се движим в погрешна посока", каза тя, добавяйки, че истинският брой инфекции е "в милиони".

 

 

Страните трябва до април да докладват за случаите на морбили, регистрирани през 2018 г. на СЗО.

 

 

Но агенцията заяви, че данните, които е получила досега, показват, че вече са докладвани около 229 000 случая, в сравнение със 170 000 за 2017 година.

 

 

През 2018 г. болестта е причинила около 136 000 смъртни случая по света, според предварителните данни на СЗО. Силно заразната болест може да предизвика тежка диария, пневмония и загуба на зрението. В някои случаи тя може да бъде фатална и остава „важна причина за смъртността сред малките деца“. Болестта може лесно да бъде предотвратена с две дози безопасна и ефективна ваксина, която се използва от 60-те години на миналия век.

 

До 2016 г. броят на случаите на морбили непрекъснато намаляваше, но от 2017 г. броят им се е повишил, твърди Катрина Крецингер, която оглавява разширената програма на имунизацията на СЗО.

 

 

"Има редица огнища … които са причина за някои от тези увеличения", каза тя пред репортери, като посочи големи огнища в Украйна, Мадагаскар, Демократична република Конго, Чад и Сиера Леоне.

 

 

В по-бедните страни, маргинализираните общности и държави, които са в конфликт, липсата на достъп до ваксината е проблемът, казва СЗО.

 

 

Междувременно в Европа и други богати райони експертите обвиняват проблема отчасти за самодоволство и дезинформация за ваксината. Възобновяването на болестта в някои страни е свързано с медицински необосновани претенции, свързващи ваксината с морбили с аутизма, които са били разпространени в социалните медии от членове на т. нар. „Антивакс” движение.

 

 

"Отстъпваме от постигнатия напредък" – каза О'Брайън.

"Отстъпваме заради невъзможността да се ваксинираме."

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции