<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мръсен въздух над нормите в цяла София, но общината не вижда условия да пусне зелен билет

06 Декември 2019
0 1660

Нивата на фини прахови частици във въздуха в цяла София са над нормите, като превишението е от два до 20 пъти, показват данните на сайта airsofia.info. Най-сериозно е замърсяването в кварталите "Света Троица", "Подуене", "Хаджи Димитър", "Сухата река" и "Левски Г" .

 

 

""

 

 

БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ЕВРОПА

 

 

От Столична община обаче отговориха, че не са налице условията за пускането на зелен билет от 1 лев. Това можело да се случи само при реализиране на превишение на фините прахови частици над 4 пъти допустимото, или над 200 мкг/м3, на поне две градски автоматични станции на средно денонощна норма.

 

 

""

 

 

ЗАБРАНЯВАТ ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПРИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ

 

 

Въпросното условие засега не било налице според измервателните точки на Изпълнителната агенция по околната среда. От общината поясниха, че ще продължат да следят ситуацията. В същото време от повече от денонощие станциите на гражданската организация "Airsofia" показват, че въздухът в София е в пъти по-мръсен от допустимото, като на много места концентрацията  е с превишение около 10 пъти над нормата.  

 

 

""

 

 

Столичната община е наясно, че замърсяването на въздуха преминава всякави допустими граници, но въпреки това не въвежда зелен билет, който да насърчи хората да ползват градския транспорт вместо колите си. От "Московска" вече предупредиха, че в четвъртък и петък въздухът ще е много мръсен, но мерките им се изчерпват с призиви към населението да ползва линиите на градския транспорт и, ако е възможно, да не пали камини и печки на дърва и въглища.

 

 

""

 

 

В последните седмици столицата премина през няколко периода на замърсяване, но през нито един от тях общината не посегна към програмата с мерки. В предизборната кампания кметът не пропусна да си направи реклама с допълнителните 22 сензора, които трябва да следят въздуха, но те все още не са достъпни за гражданите. Така жителите на столицата могат да бъдат спокойни, че общината неотлъчно следи въздуха на Копитото и днес, защото това ще е единствената точка, където той става за дишане.

 

 

Над допустимите нива са още фините прахови частици още във Враца, Пловдив, Кюстендил, Ямбол, Свищов. 

 

 

Източник: airsofia.info

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции