<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29487" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Надзирател: Затворниците имат свободата да внесат каквото поискат (видео)

07 Април 2018
0 5612

Четири дни след бягството на Радослав Колев и Владимир Пелов от Централния софийски затвор, издирването им продължава. Престъпниците бяха въоръжени и заплашиха дежурни надзиратели с пистолет, вкаран предварително в затвора.

 

Дни след това затворник нападна надзирател при конвоиране от едно място до друго в сградата.Надзирателят бил ударен в лицето. Състоянието му не е сериозно. Инцидентът станал късно в четвъртък вечерта. Затворникът имал психични проблеми.

 

„От 10 години сигнализираме отговорните институции за недостига на служители в местата за лишаване от свобода. Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите нападения срещу служители“, коментира Ивайло Григоров, надзирател в Софийския затвор, който е и шеф на синдиката на надзирателите. Той посочи, че заради модерните европейски изисквания стават все по-облекчени режимите на лишените от свобода, което по негово мнение, намалява напрежението в тях.

 

За сметка на това обаче нивото на техниката и охранителния състав са от преди 20 години.

 

 „Ако имаше повече служители, нямаше да ги гони началникът на социалните работници и чистачката, защото останалите служители са по постовете. Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше затворът да остане без служители”, каза още Григоров. Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало чрез вътрешен човек”, допълни той.

 

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко необходимо за затворниците става изключително лесно, признават надзирателите. Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни продукти. Затворникът можел да има почти всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до наркотици.

 

Шегата била, че само кораб не може да се вкара в затвора, защото няма достатъчно вода. Надзирателите признават – сред тях има и такива, които играят в комбина със затворниците.

 

Цената за вкарване на телефон в килията, например, стигал 100 лева на парче. Само за една смяна по тази схема някои надзиратели си докарвали доходи, равни на заплатите им за цял месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на затворник и след като самите те нямат право да носят пистолет не граничело със здравия разум, пише vesti.bg.

 

„Полагаме неимоверни усилия да се борим с това нещо. Не вярвам служител да внесе пистолет, защото той ще е първият застрелян с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

 

Той отново заяви, че е сигурен, че вътрешен човек не е помогнал за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Външни са обаче правилата, които допуска особено опасни престъпници, осъдени за брутални престъпления, да изтърпяват наказанията си в режим, който е далеч от представите за строгост.

 

www.vbox7.com/play:02b9533209

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции