<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37275" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Над 7000 деца останаха извън софийските градини, а електронната система блокира

13 Май 2019
0 700

Над 7000 деца не намериха място в детска градина в София след първото класиране за общинските забавачки, съобщава Mediapool.

 

 

В някои райони на столицата има много по-голям недостиг, а в други като "Кремиковци" остават свободни бройки и след последното класиране.

 

 

""

 

 

Общо 19 903 деца чакаха за прием в ясла, градина или подготвителна група в общинските образователни институции в София като 2227 от тях вече са записани, но родителите им искат да ги преместят в друга. По данни на общината кандидатите са с 2500 повече от миналата година, което се дължи на миграцията към София.

 

В същото време свободните места са с около 1000 повече и то основно в яслите, в които максималният брой на децата в една група бе увеличен.

 

Общо обявените свободни места бяха 13 948, като от тях около 2300 са в подготвителните групи към училищата. След първото класиране бяха заети 10 530 места, а около 3500 остават свободни за второто подреждане. 

 

 

В първия ден, в който започва записването на приетите на първо класиране, електронната система временно блокира. В социалните мрежи родители се оплакваха, че не могат да видят какви документи са нужни за записването на децата, а други, че не могат да ги запишат, тъй като системата е недостъпна и за директорите в градините.

 

 

""

 

 

На сайта на Столичната община беше пуснато съобщение, че системата е блокирала заради технически проблем. Към 13 часа системата беше достъпна, въпреки че на моменти страницата се зарежда бавно.

 

Записването ще продължи до 23 май, а родителите трябва да предоставят на място документи за адрес – лична карта за постоянен адрес и удостоверение от общината за настоящ, бележка от работодателя, че работят по трудово правоотношение, както и копие на трудовата си книжка. Родителите студенти трябва да занесат бележка от университета, в който учат. Тези, които ползват допълнителни точки за по-голям брат, сестра или близнаци, трябва да представят копия от актовете за раждане на децата. За прием в квотата за хронични заболявания е нужно да се предостави решение от ТЕЛК.
 

 

""

 

Следващото класиране за градините е на 23 май. Третото и четвъртото подреждане са на 7 и 21 юни. Родителите, чиито деца останат извън градините и след това, или пък се запишат в не толкова желана забавачка, ще имат възможност да кандидатстват отново на междинни класирания, които започват в края на август. Такива обаче се обявяват за отделните градини, само ако има свободни места и те обикновено са единични.

 

И тазгодишната кампания за прием показва, че София все още има проблем с осигуряването на места в детските градини и яслите за всички желаещи. Освен това все още има райони, в които недостигът е прекалено голям за сметка на такива, в които желаещите са по-малко от местата.

 

 

Източник: Mediapool

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции