<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Толкова ли е ...

Наистина ли мислите, че миенето на улиците ще докара чист въздух, питат от AirSofia (видео)

09 Юли 2019
0 1734

Тези дни Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух. Това се случи, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“. Делото беше заведено преди 3 години, но тъй като няма изгледи скоро да приключи, съдия Албена Ботева прецени, че е наложително да приложи привременни мерки. 

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ЗАДЪЛЖИ СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ДА МИЕ УЛИЦИТЕ

 

Сега общината трябва да започне машинно миене на основните улици два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. Отделно от това, общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

 

ВОЛНО СЪЧЕТАНИЕ С МАРКУЧ. ИЛИ КАК СЕ МИЯТ УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ (ВИДЕО)

 

От сдружението AirSofia обаче днес алармираха, че с това решение ситуацията с мръсния въздух в София няма да се подобри. Ето какво ни предупреждават те: 

 

"Вие наистина ли мислите, че миенето на улиците ще докара чист въздух? 

Решението на съда по делото “Чист въздух” означава:

– повече приходи за спонсорите на статуквото без значим резултат – известни фирми ще пръскат ударно вода за много, много пари;

– още усвояване на средства за информационни табели навсякъде, при положение, че всеки има мобилен телефон;

– информацията ще е от същите сгушени в паркове и градини четири (!) станции на държавата;

– данните им няма да бъдат на живо, за да знаем как да се предпазим. 

И още – обратно на решението на Европейския Съд, нашият не задължава властите да се насочват към пиковите замърсявания и огнищата на проблеми на София, а задължава да се използват удобните “среднодневни” данни, за да научаваме колко сме се натровили впоследствие. Отново сме най-слабия ученик на Европа, отново часовниците ни изостават недопустимо. 

Прах в очите са и готвените от Столична Община 22 станции, нито една от които няма да бъде разположена на проблемни места като Орлов Мост. 

Прекрасно и важно е да има велоалеи, но нито реализацията, нито използването им, нито поддръжката им, от опита досега, будят оптимизъм. 

Решението по делото “Чист Въздух” е поредното изпускане на пара от статуквото и подмяна на дневния ред. Медиите и НПО сектора са във възторг и така всички “продължаваме напред”."

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции