<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Националната художествена академия е пред фалит

12 Декември 2019
0 1613

Липсата на пари изкара на протест преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА), съобщава Mediapool. Причината е, че служителите не получават заплати вече втори месец, има опасност да се спрат и стипендиите на студентите, а освен това се бавят плащанията на моделите, както и средствата за материали не стигат.

 

 

Въпреки че проблемите явно са от месеци, за тях се разбра чак сега. Според официални финансови отчети, публикувани на сайта на академията, наличните средства са на минус от около 600 000 лева, но преподавателите говорят за дупка от 800 000 лева. Планирано годишните разходи на академията са 7.4 млн. лева, като от тях около 5 млн. лева се покриват от държавния бюджет и са издръжка за обучението на студентите. Според синдикатите основната причина за недостига на средства е проектът за изграждане на нов корпус.

 

 

Работещите в академията, които не са членове на Академичния съвет, твърдят, че нямат информация на какво се дължи дупката в бюджета, не са запознати и с решенията и обсъжданите теми от Академичния съвет, тъй като документите от тях били достъпни само за членовете. Не се отхвърлят и възможни финансови злоупотреби на ръководството.

 

 

Според преподаватели, въпреки че издръжката на един студент, която се плаща от държавата, и семестриалните такси, плащани от младежите, растат, разходите за основни пера като материали намаляват. Проблеми има и с отоплението в учебните помещения. От синдикалната организация в академията смятат, че възможна причина за финансовите проблеми е изграждането на филиал в Бургас.

 

 

Пред Mediapool председателят на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ Лиляна Вълчева, обяснява, че ректорът е отклонил пари за заплати и за стипендии, които са целеви и могат да се използват само за това, за да покрива други разходи. Според нея парите отиват за плащания на строежа на новия корпус на академията, но проблемът не е само в лошото управление на ректора. За главен счетоводител на висшето училище била назначена жена със средно образование, а понеже длъжността трябва да се заема от човек с диплома от университет, тя била само изпълняващ длъжността.

 

 

Ректорът проф. Николай Драчев твърди, че злоупотреби няма, а причината за недостига на средства е малкият бюджет.

 

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че министерството не може да направи нищо, за да реши финансовите проблеми на художествената академия. Той припомни, че висшите училища са автономни и държавата не се бърка в разпределянето на средствата и формирането на бюджетите. Отговорен за това е ректорът.

 

 

УНСС Е НА КРАЧКА ОТ ФАЛИТ?

 

 

В същото време от образователното министерство казват, че тяхна проверка на академията показала, че пари, предназначени за стипендии, които се отпускат целево от бюджета, са давани за капиталови разходи. Изпратен е сигнал на Агенцията за държавна финансова инспекция. "Ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета и министерството нито му утвърждава бюджета, нито съгласува какво да бъде изпълнението на разходите", каза Вълчев по повод проблемите на художествената академия. Той допълни, че по негова информация работещите и преподавателите в НХА ще получат някакви възнаграждения, но не в пълен размер. "Те са си избрали ректора и да питат него дали ще си получат заплатите. Аз може би ще мога да ви кажа до началото на следващата седмица, след като бъде направена проверка", допълни Вълчев.

 

 

Пред БНР Соня Кръстанова, директор на дирекция "Финанси" в МОН опроверга твърдението на ректора, че проверка на МОН не е открила нарушения при изразходването на парите в бюджета. Всъщност имало няколко нарушения, а най-същественото било отклоняване на 190 000 лева, отпуснати целево за стипендии.

 

 

Единствено Лилия Вълчева коментира изграждането на нов учебен корпус и ремонт на висшето училище в столицата. Според нея филиалът в Бургас носи само позитиви –  допълнителни приходи от държавния бюджет, от семестриални такси, както и помощ от община Бургас. През 2017 г. университетът сключва два договора с консорциум, в който влизат фирмите "Галчев инженеринг" и "Фармвил". Единият е на стойност почти 2.3 млн. лева и е за строеж на новата сграда, а вторият за 6.25 млн. лева и е за укрепване и реконструкция на старата. Академията има договор по оперативната програма "Региони в растеж" за финансирането на проекта. Сумата по програмата обаче малко под 3 млн. лева (при разходи само за строителство от близо 8 млн. лева).

 

 

Не е ясно как академията реално покрива останалите разходи по проекта за нов корпус. Работата по новата сграда е почти приключила или поне така изглежда отвън, което означава, че академията би трябвало да дължи финални плащания на строителя. В същото време НХА има наложена и санкция от управляващия орган на оперативната програма от близо 276 000 лева.

 

 

БОЙКО БОРИСОВ ОБЕЩА 7,7 МЛН. ЗА УНСС

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции