<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Момиче върти ...

Нашествие на комари и как да се справим с тях (ВИДЕО)

23 Юни 2016
1 17436

Ето така изглеждат нещата, когато във Видин и Русе не се пръска срещу комари! Един от най-големите проблеми на двата града, а и като цяло на крайдунавските градове през летните месеци, са комарите. Има много вицове по темата, като един от най-забавните е следният:

 

Разговор във Видин. 

-Много ти е як дронът.

-Това е комар, бе!

 

Тази година местните власти пръскат от март-април срещу комари на река Дунав. Има наземно пръскане, има и със самолет, нещата са толкова сериозни, че дори пръскането се координира с Румъния, за да се прави едновременно в двете държави. 

 

Ако и пръскането не помага, ето един алтернативен метод за справяне с проблема, представен от сп. "Осем"

 

""

 

Някои сочат за източник на този мегаефективен капан за комари Индия, други – Китай. Авторството наистина няма значение, защото създаването му е лесно, а действието на средството – безотказно поне за две седмици. Има само един недостатък и той е недостатъчно естетичната му визия, щом се напълни с удавени насекоми. Но пък и това може да бъде победено, като долната част на бутилката се обвие с фолио или хартия. 

 

Как работи? 

 

Женските комари търсят жертвите си по топлинното излъчване, по движението и по миризмата на млечна киселина, съдържаща се в потта. Самката реагира и на светлина, по-скоро на нейната липса и предпочита слабо осветени места. Новината обаче е, че за да се „настроят“ за кръвосмучене, най-силният фактор е тези твари да почувстват въглероден диоксид, издишан от топлокръвните животни и човека. Точно това е и уловката на капана за комари, който ви предлагаме да си направите сами. Въглеродният диоксид е примамка. 

 

Как да го изработим 

 

1. Вземаме обикновена пластмасова бутилка от минерална вода. Разрязваме я с ножица малко над средата по посока на гърлото. 

 

2. Обръщаме получената фуния с отверстието надолу и плътно я „вдяваме" в долната отрязана част от бутилката. Контейнерът за комари е готов. 

 

3. Примамката се забърква също лесно. Разтваряме в чаша топла вода половин чаша захар и добавяме малко разтворена мая. Всичко се размесва внимателно и се излива в бутилката.

 

4. Обвиваме бутилката с тъмна непрозрачна хартия или фолио, за да не се дразнят комарите от светлината в своя последен път. Разтворът започва да ферментира почти веднага, бактериите активно поглъщат захарта, отделяйки въглероден диоксид. Комарите усещат зашеметяващия за тях аромат, влитат в бутилката, не могат да намерят изхода и губят живота си в капана. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции