<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Неандерталците са се гмуркали в търсене на черупки, които използвали за инструменти

16 Януари 2020
0 512

Според ново изследване, неандерталците са се гмуркали във водите в търсене на черупки, от които да правят инструменти. Това означава, че нашите предци са използвали повече морето, отколкото се смяташе досега, пише Guardian.

 

Изследването се фокусира върху 171 инструмента от черупки, които са намерени в недостъпна крайбрежна пещера в централна Италия, известна като Grotta dei Moscerini. Тя е разкопана през 1949 г. и датира отпреди 100 000 години – време, в което се твърди, че само неандерталци са присъствали в Западна Европа.

 

ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ ВЕРОЯТНО Е БИЛО РЕЗУЛТАТ ОТ КРЪВОСМЕШЕНИЕ

 

По-рано се смяташе, че инструментите са формирани от черупки, събрани от неандерталците от плажа. Но сега експертите надникнали в тях с микроскопи, разкривайки, че мнозина не показват износването, което би се очаквало от изхвърляне на плажа.

 

 

""

 

 

Екипът твърди, че  доста голяма част от инструментите са направени от черупките на мида, известна като Callista chione, и че те са били взети от морското дъно, вероятно с все още живи мекотели вътре. Не е ясно дали мидите са били изяждани.

 

Откритията предполагат, че неандерталците се гмуркали на дълбочина от около два до четири метра.

 

Учените съобщиха за още една изненада: откриването на пемзи, които вероятно са събирани от неандерталците от плажа. Известно е, че такива скали са били използвани от ранните съвременни хора за полиране на различни предмети.

 

Изследването е публикувано в сп. Plos One.

 

 

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции