<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40888" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Небето в Индонезия стана кървавочервено заради горските пожари (снимки)

24 Септември 2019
0 839

Небето над индонезийската провинция Джамби стана кърваво червено през уикенда, заради широко разпространените горски пожари, които поразиха огромни части от страната, пише ВВС.

 

Жителка в провинцията, която направи снимки на явлението, заяви, че то е "наранило очите и гърлото ѝ". Ека Уландари от село Мекар Сари в провинция Джамби, на 21 години, публикува снимките във Фейсбук. Оттогава те са споделени повече от 34 000 пъти.

 

 

""

 

 

Всяка година пожарите в Индонезия създават димна мъгла, която може в крайна сметка да покрие целия регион на Югоизточна Азия.

 

Експерт по метеорология заяви пред BBC, че необичайното на цвят небе е причинено от феномен, известен като разсейване на Рейли.

 

 

""

 

Индонезийската метеорологична агенция BMKG заяви, че сателитните снимки разкриват множество горещи точки и "гъсто разпределение на дима" в района на Джамби.

 

Оттам добавиха, че  това явление няма да "промени температурата на въздуха".

 

Част от вината за явлението е на големите корпорации и дребните земеделски стопани, които се възползват от сухите условия, за да изчистят растителността от палмово масло, целулозни и хартиени насаждения, използвайки метода на нарязване и изгаряне.

 

ГЛОБАЛНОТО ТЪРСЕНЕ НА ПАЛМОВО МАСЛО Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЖАРИТЕ В ТРОПИЧЕСКИТЕ ГОРИ НА ИНДОНЕЗИЯ

 

Тази техника, използвана от мнозина в региона, е може би най-лесният начин за земеделските производители да изчистят земята си и им помага да се отърват от всяка болест, която може да е засегнала реколтата им.

 

Тези огньове обаче често излизат извън контрол и се разпространяват в защитени залесени територии.

 

 

Източник: ВВС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции