<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37136" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Неизбежната отбрана вече няма да се наказва, решиха депутатите

08 Май 2019
0 487

Неизбежната отбрана вече не е наказуема, съобщи Dir.bg

 

 

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които разширяват допустимите предели на неизбежната отбрана. 

 

 

За действия на неизбежна самоотбрана ще се считат всички случаи, в които нападател е влязъл в дома на жертвата, както и при нападения срещу личността извън дома й и в тъмните части от денонощието, предвиждат текстовете. 

 

 

УСИЛЕН ТРУД В ПАРЛАМЕНТА: ДЕПУТАТИ СИ РОВЯТ В НОСА

 

 

Предложените промени са предназначени да направят уредбата на неизбежната отбрана ясна и разбираема не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение, мотивираха се вносителите от "Обединени патриоти".

 

 

От ГЕРБ обаче изразиха известни резерви."Едва ли не защитаваме бабата с оръжието, ама не точно, защото ако проникне някой в дома ѝ и тя не може да го използва, ние пък ще го въоръжим този някой", заяви депутатът Мануил Манев.

 

 

ДЕПУТАТИ ПОДИГРАВАТЕЛНО СИ ПОДАВАТ ХАПЧЕТА В ПЛЕНАРНА ЗАЛА

 

 

Искрен Веселинов подчерта, че в момента законът не е достатъчно толерантен към тези, които защитават собствеността си. "Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов промените. Смятам, че абсолютно конституционнокоректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки"", коментира още народният-представител.

 

 

Колегата му от партия "Атака" Десислав Чуколов пък обясни, че промените са наложителни. "Трябва да се вземе това решение, защото е в интерес на българските граждани", допълни Чуколов. 

 

 

Източник: Dir.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции