<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38963" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Не комарите, а румънски храни и туристи са виновни за африканската чума у нас, според БАБХ

10 Юли 2019
0 1207

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев заяви днес в телевизионно интервю, че Африканската чума, която мори прасетата у нас, не идва с комарите, а с внасяни храни от Румъния, съобщава Trafficnews.

 

ВЪРТИ ЛИ БАБХ БИЗНЕС С БЕЗРАЗБОРНОТО УМЪРТВЯВАНЕ НА ЖИВОТНИ?

 

Илиев предупреди, че заразата може да донесе до 1 млрд. лв. загуби за родната икономика, ако не бъде овладяна. По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за разпространението на чумата са хората, които пренасят вируса. Освен от туристи от Румъния, която в момента е засегната от чумата, вирусът се разнасял и от много нашенци, които ходели на север от Дунав да пазаруват и хапват там. 

 

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едното е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. От тези райони в Румъния, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев пред Би Ти Ви.

 

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари, от които пропищяха селищата край Дунав. В петък ще бъде съставен график за пръскането по поречието на реката, което се забави заради липсата на препарат. „Той трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването заради риска за пчелите", обясни директорът на БАБХ.

 

АГЕНЦИЯТА ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ УМЪРТВИ НЕЗАКОННО НАД 100 ЕКЗОТИЧНИ ПТИЦИ (ВИДЕО)

 

Междувременно правителството спешно отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете.

 

„Две години успяхме да се спасим от този бич, но сега и с идването на румънските туристи сме изправени пред опасност“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.

 

Вчера бяха открити нови 6 огнища на африканска чума. Заразяването става лесно и бързо, няма ваксина. В пролетно-летния сезон е неговият пик.

 

Единственият начин за справяне с епидемията е физическо унищожаване на дивите прасета и прасета тип заден двор, както и контрол върху стоките от съседни държави – 1100 огнища има в Румъния. Вчера при откриването на 6-те огнища са предприети мерки, на 6 села има пунктове за дезинфекция.

 

 

Източник: Trafficnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции