<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41663" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нова технология може да коригира 89% от дефектните гени в ДНК-то

22 Октомври 2019
0 847

Нов метод за редактиране на ДНК  може да коригира 89% от грешките в гените, които причиняват различни заболявания, твърдят американски учени. Технологията, наречена "Prime editing" ("Основно редактиране"), е описана като "генетичен процесор", способен да пренапише генетичния ни код, пише BBC.

 

ВРАЧКА ПРАВИ ДНК ТЕСТ ПО ТЕЛЕФОНА

 

Използва се за коригиране на дефекти и мутации в гените. Учените твърдят, че методът е "много гъвкав и прецизен", но подчертават, че изследванията с него тепърва започват. "Prime editing" е най-новият напредък в областта на генетиката, който се развива с невероятни темпове.

 

 

""

 

 

Нашето ДНК е своеобразно ръководството за изграждане и управление на телата ни. То е заложенo в почти всяка една клетка. Да можеш да пренапишеш ДНК чрез редактиране на гените обещава истинска революция в медицината, но задава и дълбоки морални и етични въпроси. Китай вече осъди опитите за „редактиране на бебешки гени“, когато се премахват дефектни ДНК от ембриони.

 

МЪЖ С 4% АФРИКАНСКИ ГЕНИ В ДНК-ТО СИ ПОИСКА ДА БЪДЕ ПРИЗНАТ ЗА ЧЕРНОКОЖ

 

"Редактирането" обаче не винаги е перфектно. Клиничните изследвания са все още много далеч, тъй като за момента рискът е голям и криспър-протеините могат да увредят друга част от ДНК-то, така че да нанесат трудно обратими вреди.

 

 

""

 

 

Основното редактиране е като натискане на Ctrl-F, за да намерите текста, който искате да промените, след това натиснете Ctrl-C и Ctrl-V, за да копирате новия текст. Така и технологията има две роли – едната е да намерите конкретната част от ДНК, която искате да редактирате, а другата съдържа промяната, която искате да направите.

 

Има около 75 000 различни мутации, които могат да причинят заболяване у хората. Според д-р Лиу от екипа, разразботил технологията, "Основното редактиране" може да поправи 89% от тях. "Основното редактиране е началото, а не краят на един дългогодишен стремеж в науката", каза още д-р Лю.

 

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции