<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30891" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Номерът на колата вече няма да показва къде живееш

30 Юни 2018
0 33836

Буквите в регистрационните номера на колите, които показват от коя област и град е автомобилът, ще отпаднат, съобщи в. „24 часа“, позовавайки се на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. А с отпадането на регионалния принцип на регистрацията, всеки ще може да регистрира автомобила си в който пункт пожелае.

 

Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства, съобщи зам.-министърът.

 

С него се предвижда още първоначалната регистрация на колите да се извади от КАТ и да мине в “Автомобилна администрация”, а тя да я предостави на лицензирани частни пунктове. КАТ пък ще се фокусира само върху контрола на пътя, ще следи и камиони, автобуси и таксита.

 

С други промени се предвижда автомобилът да е с един талон, но с чип с цялата информация.

 

„Автомобилна администрация” ще прехвърли регистрацията на автомобилите на частни пунктове. Няма да се прави конкурс, а ще се пише методика и тежки изисквания, на които да отговарят те. Цялта на цялата тази сериозна промяна е да се приключи с опашките в КАТ, каза зам.-министърът.

 

По думите му, на ден в София минават за регистрация и пререгистрация близо 900 автомобила. Ако се разпределят в, например, 10 пункта, това ще премахне опашките, казва Попов. За “Автомобилна администрация” ще остане контролът на тази дейност. Възможно е регистрацията на колите и последващата пререгистрация при продажба да се поемат от пунктовете за технически преглед, ако се дооборудват.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции