<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37813" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НСО апелира медиите и гражданите да проявят разбиране заради Доган и Пеевски

31 Май 2019
1 699

Националната служба за охрана (НСО) изненада с повече от странна позиция, която качи и на сайта си, само и само, за да не обясни поради какви точно причини охранява лице, като например бившия председател на ДПС Ахмед Доган, както и дали охранява и настоящия депутат от същото Движение Делян Пеевски, коментира "Сега".

 

 

""

 

 

Интересът към тези въпроси възникнаха отново, след като първо Доган се появи с охрана в изборна секция в София, а пък за Пеевски се появиха съмнения, че се охранява от службата покрай гласуването му в село Света Петка и появата му в парламента.

 

 

И вместо НСО да излезе и открито да отговори, службата ръководена от бившия съветник на президента Румен Радев – Данчо Дяков, пусна съобщение, в което твърди следното: " По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана ( НСО ) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице".
 

 

""

 

 

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отричането на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана. Като проявява пълно разбиране към обяснимия от г ледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация", пише още в съобщението.

 

 

""

 

 

"Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна ; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически не утралитет ( чл . 3 о т Зак она за НСО )." Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага у силия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената  функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани." 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции