<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31582" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НФСБ: Шефката на Агенцията по вписванията е назначена от "Атака" "през задния вход"

23 Август 2018
0 2035

Новата шефка на Агенцията по вписванията е назначена "през задния вход", без да е обсъждана от Политическия съвет на управляващата коалиция, алармира партия НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък. Кандидатурата на Габриела Козарева е "подадена" на премиера Бойко Борисов само от "Атака", а не от коалицията "Обединени патриоти", се казва в позицията, подписана от Валери Симеонов и заместниците му в НФСБ Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

 

"Кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и "Обединени патриоти". Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на "Обединени патриоти" – НФСБ, ВМРО и "Аатака", както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единствено партия "Атака", се посочва в изявлението. От НФСБ възразяват срещу лансирането на кадри "през задния вход" от името на "патриотичната коалиция", добавяйки, че този маниер "руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата".

 

Назначаването на Габриела Козарева стана, след като предшественичката ѝ – свързваната с Делян Пеевски Зорница Даскалова, бе принудена да подаде оставка заради безпрецедентния срив на Търговския регистър. Въпреки уверенията на Даскалова и Борисов, регистърът все още не може да бъде подкаран нормално. Именно по повод тази кадрова рокада премиерът заяви преди два дни, че не познава Козарева, за да отговори дали и тя е свързана с Пеевски: "Аз не я познавам. Днеска се запознах и с нея за първи път. Питайте хората, които са я предложили – Патриотичния фронт (визирайки "Обединени патриоти"). "Когато имаш коалиционно правителство, имаме разписани отговорности по назначаването на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога сам да ги назначавам.

 

Не е и редно. Мисля, че ще се справи", добави във вторник Борисов по отношение Габриела Козарева, която преди това бе спортен зам.-министър и шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Както е известно, партия "Атака" на Волен Сидеров е парадният вход, през който кадри, свързани с Пеевски и ДПС, заемат позиции в изпълнителната власт. В същото време "Обидени патриоти" (в която участват "Атака", ВМРО и НФСБ) поддържат агресивна реторика срещу ДПС и се представят едва ли не за политическия фактор, който не допуска ДПС до властта. Проблемите с Търговския регистър започнаха на 9 август, когато са дефектирали три диска с данни. По-късно е дефектирал и четвърти диск, което е довело до блокаж на общо 25 терабайта данни. Резервната система за поддръжка на Търговския регистър е отказала да сработи, главно заради блокажа на първите три диска. Причините за аварията са били ясни веднага. Въпреки това обществото бе уведомено пет дни по-късно.

 

Публичното несъгласие на НФСБ с назначението на Козарева за шеф на ключовата агенция със сигурност ще задълбочи вихрещия се конфликт между партиите на Валери Симеонов и Волен Сидеров. Миналия месец Бойко Борисов се опита да го потуши, заявявайки, че лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да си спазват коалиционното споразумение и да съгласуват предварително всяко по-важно решение, като имали и график за редовни срещи, за да се спестят разправиите през медиите. "Примирието" обаче не издържа и три седмици, след като Сидеров атакува зрелищно Симеонов заради акциите му по опазване на шума по Черноморието и взаимните нападки, най-вече през медиите, продължават с пълна сила.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции