<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Няколко медии бяха наказани от ЦИК за огласяване на прогнозни проучвания

27 Май 2019
0 618

Централната избирателна комисия наказа няколко медии, които по време на изборите за Европейски парламент вчера открито съобщаваха как се подреждат политическите сили във временните проучвания.

 

 

Комисията е санкционирала три електронни медии, пише Сега.

 

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс (ИК) е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден и до обявяване на края на изборния ден на територията на страната. Ето защо комисията приема, че публикуваната информация в интернет за предварителни данни от резултатите от гласуването и от допитвания до общественото мнение по повод изборите е в нарушение на посочения текст от изборното законодателство.

 

Глобата е до 5000 лв. при първоначално нарушение, а при повторно стига до 10 000 лв.    

 

Публикуването на данни от екзитполове в изборния ден бе един от въпросите, които доведоха до обсъждане на промяна в изборното законодателство през февруари. Въпреки намерението на ГЕРБ да премахне забраната в последния момент тя бе потвърдена и дори утежнена с рестрикции и към сайтовете на медиите в електронните мрежи.

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции