<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32158" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Образувано е дело и са запорирани 14 млн. лв. заради "Джи Пи Гейт"

08 Октомври 2018
0 3362

След сигналите на "Биволь" и вицепремиера Томислав Дончев, Софийската градска прокуратура е открила достатъчно данни за извършено престъпление от страна на "Джи Пи Груп". В резултат е образувано досъдебно производство.

 

 

По искане на държавното обвинение е запориран банков превод в евро с левова равностойност 14 милиона лева, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Днес той беше в Русе, за да координира разследването на убийството на журналистката Виктория Маринова.

 

По думите на Цацаров, след подадените сигнали проверката на строителната компания е възложена на ДАНС. Тя обхваща всички физически и юридически лица, които фигурират в сигналите. Обвинител номер 1 не даде даде подробности кой на кого е превеждал пари.

 

На 20 септември сайтът "Биволь" направи подписка с искане разследването дали българската "Джи Пи Груп" е замесена в корупционна схема за източване на еврофондовете да се води от чужди разследващи. Другото искане бе Европейската комисия временно да спре еврофондовете за България до приключване на разследването.

 

В началото на миналия месец журналистът от "Биволь" Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро бяха арестувани след техен сигнал, че край Радомир изгарят документи на "Джи Пи Груп". Сайтът съобщи, че документите са свързани със схема за източване на еврофондове, в която са замесени подставени хора за оценители на проектите и са плащани подкупи на длъжностни лица за одобряване и изплащане на еврофинансиране.

 

Край радомирското село Егълница действително бяха открити чували с нарязани на шредер документи и обгорели такива. От "Джи Пи Груп" отричат да са изнасяли и горили каквито и да било документи и обясняват, че са под наем в сградата на бул. "Черни връх" в София, откъдето са тръгнали докментите към Егълница. На същия адрес обаче са регистрирани част от консултантските фирми, замесени в описваната от журналистите корупционна схема. Тази схема, според тях, обслужвала изцяло свързаната с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев компания "Джи Пи Груп".

 

От пресслужбата на "Лукойл" отричат Валентин Златев да има връзка с "Джи Пи Груп" и призовават медията да спре с разпространението на "недоказани слухове".

 

По този случай шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобще, че е била открита кола с още подготвени за унищожаване документи.

 

Междувременно Европейската комисия обяви, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства и ще сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции