<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38626" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Общините са задължени да реагират, дори само в един квартал въздухът да е мръсен, според Съда на ЕС

27 Юни 2019
0 1325

Столична община трябва да предприеме незабавни действия, ако нивата на замърсяване на въздуха превишават допустимите граници дори в една-единствена точка в града ни с превишени стойности на фини прахови частици. Затова призовават от AirSofia.info., позовавайки се на най-новото решение на съд в Европа. 

 

 

БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ В ЕВРОПА

 

 

""

 

 

От Съда на ЕС бе поискано решение по дело, заведено срещу Брюксел от жители на града и от групата ClientEarth заради плана на региона за качество на въздуха. Решението на съда дойде ден след друго ключово решение във Франция, според което страната не е предприела достатъчно действия, за да спре замърсяването на въздуха в Париж.

 

 

ЗАБРАНЯВАТ ПАРКИРАНЕТО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПРИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ

 

 

Делото бе заведено от майка и дъщеря, които заявиха, че здравето им се е влошило, докато са живели близо до оживен околовръстен път в столицата. Всичките им проблеми обаче изчезнали, когато се преместили.

 

 

""

 

 

Съдът на ЕС заяви, че макар властите да могат да избират къде да извършват пробите, те трябва да включват най-замърсените зони, и заключи, че средното измерване от различни части на града не показва излагането на замърсители.

 

 

За да се определи дали даден лимит е достигнат в една календарна година, е достатъчно, ако нивото на замърсяване е по-високо от лимита в едно-единствено място на вземане на пробите, посочи съдът. Според него освен това националните съдилища имат правото да преразглеждат местонахождението на измервателните станции и да искат от местните власти гаранция, че те са подходящо разположени.

 

 

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ДЪРЖАВИТЕ С НАЙ-ВИСОКА СМЪРТНОСТ ОТ МРЪСЕН ВЪЗДУХ, СОЧИ ДОКЛАД НА ЕК

 

 

У нас гражданите очакват активни мерки срещу замърсения въздух и повишените нива на фини прахови частити в кварталите "Красна поляна", "Христо Ботев", "Овча купел" и "всяко друго проблемно място, което вече е задължение на общините и правителствата, според съда на ЕС", пишат от AirSofia.

 

 

""

 

 

"Изискваме лична отговорност от Йорданка Фандъков и министър Нено Димов и екипа му незабавно решение сега, преди сезона на температурните инверсии за отстраняване на замърсителите, прилагане на закона на всяка критична точка в столицата. Властите трябва да ползват данните на доброволците от проект AirBG.Info, дори БАН призна преди два месеца, че данните на станците са достоверни", се казва още е позицията на сайта.

 

 

Източник: AirSofia.info

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции