<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67910" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стряскащи са...

Около половината от пясъчните дюни по Черноморието мистериозно липсват в кадастъра

30 Юни 2020
0 908

Няколко квадратни километра с дюни от Резово до Дуранкулак не са нанесени на картите, установи проучване на “Зелени закони”.

Екипът на сдружението, заедно с група от учени, се отправил на мисия по Черноморието, наречена “По следите на “невидимите” дюни”. Целта била да се провери каква част от дюните по крайбрежието не са включени в кадастъра.

Топ 5 причини да изберем родното Черноморие това лято (Коментарът на “Господарите”)

Резултатите надминават очакванията – по цялото крайбрежие, от община Царево, на юг, до община Шабла, на север, има дюни, които не са отразени в кадастъра. 

Багер подравнява дюни на централния плаж на Ахтопол, в защитена ...

Според Конституцията и законите на страната, дюните са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин.

Тъй като не са картирани обаче, част от дюните вече са станали частна собственост – например около къмпинг “Градина”. Други са притиснати около застроени бивши дюни (Несебър) или са разорани и се третират като дивечови ниви  (около Камчия), трети пък са известни на всички, но реално не са защитени от бъдеща съдба от типа “Алепу” – Шабла, Дуранкулак и Крапец.

Около половината от пясъчните дюни по Черноморието мистериозно липсват в кадастъра

Резултатите от мисията тепърва ще бъдат анализирани, а некартираните дюни вече открояват два извода – 1) изключителната държавна собственост изисква достъп и ползване от всички граждани, а се превръща в частен терен за ненужни нови хотели и 2) местообитания от европейската мрежа Натура 2000 се застрояват, използват за източник на строителен материал и паркинги.

This image has an empty alt attribute; its file name is 10_2-1024x474.jpg

Стряскащи сателитни кадри сравняват дивите ни плажове преди с бетона на първа линия сега (видео и снимки)

А във видеото по-горе ви припомняме стряскащи сателитни кадри, които сравняват дивите ни плажове преди с бетона на първа линия сега.

Кадрите от Google Earth са качени от потребител на име Борислав Борисов, който е кръстил албума си #БЕТОНОФРЕНИЯ – име, което много точно описва случващото се по нашето крайбрежие през последните десетилетия.

Източник: “Зелени закони”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции