<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=24144" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Орязването на партийните субсидии ще увеличи политическата корупция

21 Ноември 2016
0 5780

Намаляване на субсидиите на партиите беше един от въпросите, поставени в референдума на „Шоуто на Слави“. Оказа се, че българите масово са „за“ орязване на тези субсидии. В момента най-големите партии, които са и най-успешни на избори, на практика не могат да изхарчат полагаемото им се финансиране и трупат сериозни авоари в банкови сметки, пише в свой материал mediapool.bg. 

 

За последно през 2013 г. парламентът намали партийните субсидии от 12 на 11 лева за получен глас.

 

ПАРТИИ ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ПОДПИСИ НА ГРАЖДАНИ?

 

След президентските избори и ГЕРБ, и БСП обявиха обявиха, че искат въвеждане на мажоритарен вот на депутати и за орязване на партийните субсидии до 1 лев. Според родни политолози обаче, не е толкова важно дали ще бъде намалена субсидията, а това как ще се харчи тя. Подомно предложение внесе независимият депутат Велизар Енчев, според когото ако една партия не изразходи субсидията си в рамките на съответната година, ще трябва да я върне в държавния бюджет.

 

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА НЕ СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ

 

Какво казват експертите

 

Според политолози и социолози драстичното орязване на субсидията ще върне тъмните времена от 90-те години на миналия век, когато партиите не разполагаха с държавно финансиране и си набавяха пари от фирми, групировки и частни лица, които ставаха тайна за избирателите.

 

По този начин всъщност ще се увеличи политическатакорупция не само сред управляващите, а и сред опозиционните партии. Ето защо предложенията са да се търси разумно ограничаване на субсидията.

 

Според политолога Евгений Дайнов трябва да се говори за незадавания до момента въпрос – как да се изразходва субсидията, а не колко да бъде тя.

 

Според колегата му Даниел Смилов "в България тази ситуация е позната –през 90-те години нямаше държавна субсидия и те се финансираха както намерят за добре. И именно по тази причина това бе най-черният период на развитието на партиите в България".

 

"Ако се открие възможността отново фирми да финансират партиите, ще увеличим корпоративното влияние в самите партии. Естествено, по този начин политическите субекти стават зависими. Няма друга възможност", допълни той.

 

Според експерта Живко Георгиев изтича времето на масовите партии с огромен членски внос. "Ние знаем, че дълго време у нас нямаше субсидии за партиите. Ползата от тях е да се гарантира един минимум държавна подкрепа за партиите – най-вече, за да могат те да поддържат своя креативен потенциал. Целта е да могат да поддържат онзи минимум от интелектуален живот, вътре в партията, от който всички имат нужда, тъй като всички страдат от интелектуална на непълноценност при обучение на кадрите си, при разработване на политики", обяснява необходимостта от партийно финансиране социологът Живко Георгиев.

 

Източник: mediapool.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции