<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37788" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Отпадни води замърсиха Стара река, има и убита риба

30 Май 2019
0 367

Граждани сигнализираха, че р. Стара река край с. Ново село тече с необичаен тъмносин цвят и специфична миризма, а във водоем в близост до Ново село, община Стамболийски, има измряла риба.

 

Dir.bg пише, че вече е извършена съвместна проверка от екип на Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (РЛ – Пловдив).

 

Според проверката, замърсяването започнало след заустване на отпадъчните води от ГПСОВ на гр. Кричим. При проверката на пречиствателната станция е констатирано, че тя работи с нарушен технологичен режим. В точката на заустване водата е видимо непречистена и се усеща неприятен мирис. За анализ от РЛ – Пловдив са взели проба от отпадъчната вода в точката на заустване в р. Стара река.

 

Експертите на РИОСВ са дали предписания на "ВиК" ЕООД в качеството му на оператор на ГПСОВ и на община Кричим като собственик на обекта и титуляр на разрешително за ползване на воден обект да предприемат спешни действия за отстраняване на причините, довели до нарушаване работата на пречиствателната станция и въвеждането й в нормална експлоатация.

 

В едномесечен срок двете институции трябва да уведомят РИОСВ – Пловдив за предприетите действия за разрешаване на възникналия проблем.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции