<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31717" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Още един варненски плаж изчезна от картите

05 Септември 2018
0 10976

Плаж във варненския кв. "Аспарухово" е заличен в документи, съставени от общинската администрация. Това се случва по-малко от месец, след като друга част от плажната ивица в същия район на града също изчезна мистериозно от кадастралните карти, след като върху се предвиди строеж на рибарско пристанище. За това съобщава сдружението "Камара на геодезистите в България" в сигнал до Община Варна.

 

В средата на август същото сдружение изпрати сигнал за изчезването на другата част от плажа. За новия случай геодезистите се обръщат към кмета на Варна и председателя на общинския съвет с твърдение, че морски плаж край. кв. "Аспарухово" не е отразен в Подробния устройствен план на "Аспарухов парк". Планът е приет на 7 август от от Общинския експертен съвет по устройство на територията.

 

Според сдружението "изчезването" на плажа води до невярно определяне на местоположението на границата на Зона "А" от крайбрежието, която е защитена според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, както и на границите на урегулираните поземлени имоти в плана. Всички снимки, приложени като доказателства от геодезистите, доказват, че от картите е изчезнал плаж с дюни. Вместо това там е записано, че има “мера и пасище". В сигнала са изразени и подозрения за злоумишлени действия при изготвянето на план на "Аспарухов парк".

 

Причинта за това е, че в него дюните, отразени и в системата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър не съществуват, а в центъра на парка е нанесен новообразуван поземлен имот, предназначен за строеж на сграда "за обществено обслужване". Сдружението допълва, че при изработването на настоящия устройствен план, не е използвана актуалната кадастрална карта, което лесно се констатира при проверка в кадастралноадминистративна информационна система. В подробния устройствен план на парка са отразени три имота, които не съществуват в Кадастралната карта и кадастралните регистри. "Това е недопустимо и прави плана грешен“, твърдят от "Камара на геодезистите в България"

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции