<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31706" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Паметникът на Пенчо Кубадински ще бъде демонтиран

04 Септември 2018
0 7342

Паметникът на Пенчо Кубадински в Лозница, който се планираше да бъде официално открит на 6 септември, трябва да бъде демонтиран. Това гласува общинският съвет в града, отменяйки разрешението си от май 2017 г. за поставяне му на централния площад. Тогава те не видяха нищо смущаващо в поставянето на бюста и с пълно мнозинство одобриха това с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Сега кметството се поправя и бюстът ще бъде премахнат, а част от строителните материали, с които е оформен постамента и пространството около паметника, ще бъдат дарени.

 

След като се разшумя около случая, а група общественици излезе с протестно писмо по темата, сега местната власт в Лозница дава заден и обявява бюста на Кубадински за незаконен. По ирония общинарите намериха основния си аргумент в Закона за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, който е в сила от 18 години.

 

"Личността на Пенчо Кубадински е исторически свързана с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията и поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", се казва в последното засега решение на общинарите от 3 септември т.г. Изведнъж местният парламент в Лозница си припомня и други обстоятелства около тоталитарния режим.

 

Те цитират закона, който прокламира, че ръководните дейци на БКП са отговорни за съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи, както и за подтискане на цели групи от населението, обособени по религиозен и етнически признак. Общинарите цитират и декларация на 41-ото Народно събрание от 2012 г., в която категорично се осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство. "С оглед на това поставянето към днешна дата на паметник на един от ръководните дейци на БКП се явява неморално и незаконосъобразно“, гласи решението на общинарите, за което първи съобщи писателят Захари Карабашлиев във Фейсбук. Той е сред групата общественици, които се подписаха в откритото писмо срещу поставянето на паметника на Кубадински.

 

"Колко нелепо, че в ХХІ век се занимаваме с тези глупости. Но имаме добра новина около паметника на Пенчо Кубадински: Вчера, 3 септември 2018 г., Общинският съвет в Лозница е взел решение, с което отменя предишното си решение от 31 май 2017 г. за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в града. Дали от писмото (ни) е имало полза? Не знам. Но, ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат – значи има смисъл. Нужен е отпор. Благодаря на Пламен Дойнов, който разказа за откриването на този паметник, възбуди духовете и започна инициативата с подписката. Хайде напред към по-светли теми!", коментира Карабашлиев.

 

Историята около бюста

 

Инициативата за издигането на паметник на Пенчо Кубадински бе на местен комитет, начело с Ботьо Ботев, и е по случай навършването на 100 години от рождението му. Понеже искането е било паметникът да бъде на централния площад е било необходимо решение на Общинския съвет в Лозница. Докладната записка е внесена от тогавашния кмет Айхан Хашимов преди една година. На 31 май 2017 г. с пълно единодушие 17-те общински съветника от ДПС и ГЕРБ подкрепят предложението.

 

Гласуват паметникът на загиналите за свободата да бъде направен с общински пари, а този на Пенчо Кубадински със средства от дарение, а при необходимост общината ще помогне, е посочено в публикуваното решение. По тази смущаваща инициатива не е имало дискусия. Не е имало дори плах опит за възражение, въпреки че кметът е от ДПС, както и 12 от общинските съветници, на част от тях имената са били сменени по време на възродителния процес. Самият Хашимов в началото на тази година беше осъден условно заради неправомерното разходване на 627 272 лв. от държавния бюджет. Парите били отпуснати за възстановяване на черкви, джамии и други сгради, пострадали от природно бедствие през 2009 г., но съдът установи, че природно бедствие не е имало. Настоящият кмет Севгин Шукри (ДПС) казва, че общината не е дала нито лев за паметника на Кубадински, но е помогнала с плочки и други строителни материали.

 

Кой е Пенчо Кубадински Пенчо Кубадински е партизанин от отряда "Август Попов". Член е на Политбюро ЦК на БКП от 1966 до 1990 г. През 1967 г. Кубадински предлага пълната забрана на абортите по румънски образец, заради топящото се население, но предложението му е прието частично. Той е част от групата, инициирала Възродителния процес, а в началото на 1985 г. ръководи специална временна комисия, която координира смяната на имената на турците и изселването на желаещите в Турция.

 

Кубадински е сред най-близките партийни функционери до Тодор Живков и се ползва с неговото доверие. Според ръководителя на Управлението за безопасност и охрана, в края на 1980-те години той прекарва почти цялото си време в скъпи ловни излети. Пенчо Кубадински е носител на множество ордени, сред които "Герой на социалистическия труд", "Георги Димитров", "13 века България" и други. През 1967 г. е обявен за почетен гражданин на Димитровград. Посмъртно е обявен и за почетен гражданин на град Лозница в началото на септември 2004 г., но кратко след това званието му е отнето след подписка на жителите от околните села. След промените през 1991 г. е подсъдим по делото за Възродителния процес, но не е осъден.

 

Срещу поставянето на бюста се обявиха извънпарламентарните партии ДОСТ и НПСД, които заявиха, че поставянето на паметник на един от идеолозите на Възродителния процес е престъпление и подигравка с жертвите на комунизма.

 

В отвореното си писмо групата общественици и интелектуалци на свой ред призоваха държавните институции и гражданите на Лудогорието "да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица".

 

"Вероятно за някои бъдещият паметник на Пенчо Кубадински е повод за регионална гордост, но у всички свободни български граждани той предизвиква национален срам. Нека не позволяваме да бъде осквернена българската памет!", се казваше в тяхното писмо. 

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции