<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Парламентът във Великобритания окончателно отхвърли сделката за Брекзит

29 Март 2019
0 3434

Британските депутати отхвърлиха споразумението за излизане от ЕС за трети път в петък. За него гласуваха 286, а против – 344 депутати. Заедно с опозицията срещу споразумението гласуваха 34 депутати консерватори и 10-те депутати на северноирландската Демократична юнионистка партия.

 

 

 

Така става още по-неясно как, кога и дори дали Великобритания ще напусне ЕС. Днешното решение потапя тригодишната криза около Брекзит до още по-дълбоко ниво на несигурност, отбелязва Ройтерс. Към този момент Великобритания би трябвало да напусне ЕС на 12 април без споразумение. Възможно е ЕС да приеме и по-дълго отлагане, но ако е налице ясен алтернативен план, какъвто засега липсва. Третият вариант е оттегляне на заявлението по член 50 от Договора на ЕС и отмяна на Брекзит.

 

Британските депутати ще гласуват в понеделник по различни предложения за съставяне на нов план за Брекзит.

 

Тереза Мей не се предава, кани се да продължи да омаломощава депутатите

 

След гласуването министър-председателката Тереза Мей изрази дълбоко съжаление. Тя предупреди, че всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит вероятно ще бъде дълго след сегашния краен срок и ще означава, че Великобритания ще проведе избори за Европейски парламент.

 

"Последствията от решението на Камарата на общините ще са много сериозни. Камарата отхвърли излизането без сделка, отхвърли анулирането на Брекзит, а в сряда отхвърли всички други варианти на сделката. Днес парламентът отхвърли сделката. Опасявам се, че процесът по Брекзит в Камарата на общините бе изчерпан", подчерта тя. След което обаче даде да се разбере, че не се предава и ще продължи тактиката си на омаломощаване на депутатите като заедно с тях ще търси "алтернативен път напред". "Това време (до 12 април) не е достатъчно за договаряне, приемане на законодателство и ратифициране на сделка и все пак камарата дава да се разбере, че няма да позволи напускане без сделка", заяви тя.

 

"Следователно ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред", каза Мей. По думите ѝ депутатите ще продължат дискусиите в понеделник, за да се "види дали има стабилно мнозинство за конкретен алтернативен вариант на нашите бъдещи отношения с ЕС". Според нея обаче всички варианти щели да изискват одобряване на споразумението за Брекзит.

 

Мей ще продължи преговорите за осигуряване на подкрепа за постигнатата от нея сделка за Брекзит, каза говорителят ѝ, цитиран от Ройтерс.

 

Минути след като депутатите отхвърлиха за трети път сделката, говорителят заяви, че по-малката разлика, с която споразумението е претърпяло поражение в парламента, показва, че нещата се движат в правилната посока и че редица водещи консерватори са подкрепили правителството при гласуването.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции