<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31915" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Парламентът одобри министерските рокади

20 Септември 2018
0 1537

След продължили няколко часа дебати и скандал в парламента депутатите най-накрая гласуваха министерските рокади и тримата нови министри положиха клетва. Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков беше сменен с депутата Петя Аврамова, а Младен Маринов стана министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

 

Против Желязков и Аврамова гласуваха групите на БСП, ДПС, а всички останали парламентарни групи подкрепиха новите номинации. Министрите бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев, тъй като премиерът Бойко Борисов е в Австрия. По време на дебатите от БСП заявиха, че имената на министрите нямат никакво значение и изходът е оставка на правителството и смяна на модела на управление. От ГЕРБ пък декларираха категорична подкрепа за отиващите си министри и техните наследници.

 

От левицата заплашиха зам.-председателя на парламента Емил Христов (ГЕРБ) със скандал, който може да му струва поста, ако не позволи тримата номинирани за нови министри да участват в дебата по трите рокади в кабинета. Желанието на БСП обаче бе те да отговарят на въпросите към тях преди дебатът да бъде закрит, за да им бъдат поставяни и последващи питания. Зам.-председателят на парламента обаче категорично отказа и разискванията продължиха със серия процедурни предложения и заяждани между левицата и ГЕРБ.

 

Сред въпросите, поставени към бъдещите министри бяха, имаше такива, свързани със заобикалянето на Закона за обществените поръчки от БДЖ, концесията на летище София, следващия главен секретар на МВР, състоянието на пътната инфраструктура и поръчките за строителство към едни и същи фирми. Преди да бъде избран номинираният за транспортен министър Росен Желязков каза, че няма да се крие като щит зад Министерския съвет. “Като кандидати за министри не бихме се крили като зад щит с програмата за управление, а бихме поели ясен и категоричен ангажимент. Ангажиментът, който поемам, ако бъда избран за министър на транспорта, е да се опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите структурни и формални гаранции за законосъобразност и ефективност”, заяви Желязков. Министерските смени трябваше да бъдат гласувани още преди седмица, но тогава се оказа, че президентът Румен Радев не е подписал указ за освобождаването на Маринов от най-висшия професионален пост в МВР.

 

Причина за забавения подпис на държавния глава стана неизпълнената съгласувателна процедура между Министерския съвет и президентството. Въпреки че позицията на Борисов бе, че това е просто формалност, в крайна сметка администрацията на държавния глава получи всички необходими документи и Румен Радев подписа преди ден указ за освобождаването на Младен Маринов като главсек на вътрешното министерство.

 

Междувременно сред номининираните за нови министри се наложи сменя, след като първоначално предложеният за наследник на Ивайло Московски зам.-икономически министър Александър Манолев сам оттегли кандидатурата си. Мотивът му бе, че станал жертва на "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър". Повод за оттеглянето му стана публикация в "Капитал" за участието му в пътен инцидент, който се оказа изчезнал от съдебните регистри.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции