<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31819" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Парламентът повторно прие спорните промени в АПК с внушително мнозинство

13 Септември 2018
0 1354

Парламентът очаквано преодоля в четвъртък ветото на президента Румен Радев над част от приетите преди лятната ваканция на депутатите спорни промени на Административния кодекс (АПК) и ги прие повторно с вношително мнозинство. Срещу новите разпоредби, които остро бяха критикувани от юристи, правозащитни, работодателски, прирордозащитни и бизнес организации, гласуваха единствно 69 депутати от БСП.

 

Всички присъстващи в пленарната зала народни представители от ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“ обаче подкрепиха промените в Административнопроцесуалния кодекс, събирайки общо 146 гласа срещу ветото на държавния глава. Основните притеснения към върнатите от президента промени в административното правораздаване бяха свързани с драстичното увеличение на таксите за обжалване пред последна инстанция, въвеждане на едноинстанционен съдебен контрол в някои случаи, промяната на подсъдността и предвиждане на възможност за решаване на дела при закрити врата. Малко след началото на повторните дебати по спорните разпоредби обаче, ГЕРБ рязко измести фокуса на заседанието.

 

Депутатът Маноил Манев предложи в залата да бъдат извикани главният прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа в оставка Валентин Радев, за да обяснят за липсващ обвиняем по дело за организирана престъпна група. Става въпрос за брата на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия, който според публикация на близкия до властта в. „24 часа“ е обявен за издирване, тъй като съдебната охрана не го е открила на домашния му адрес. Въпросният Илия Стоилов бе арестуван при акция на ГДБОП през октомври м.г. и обвинен като лидер на банда за рекет, разпространение на дрога и нанасяне на телесни повреди. В края на август обаче спецсъдът го освободи от ареста с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

 

При разглеждането на протеста от спецпрокуратурата втората инстанция определя той да бъде върнат зад решетките, но той така и не е открит. „24 часа“ цитира и свои анонимни източници, според които Илия Стоилов е излязъл от България на 6 септември през ГКПП „Калотина“ в посока Прага, като носел „значителна сума пари“. Случайно или не, точно този пасаж от статията бе цитиран в пленарната зала от зам.- председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който традиционно използваше същия вестник за лансиране на неофициална информация, докато бе вътрешен министър. Парламентарният председател Цвета Караянчева изненадващо бързо възприе предложението на Манев и разпореди Цацаров и Радев да бъдат извикани в 11.00 часа.

 

Последваха остри възражения от БСП и в крайна сметка идеята поне бе подложена на гласуване. След като поканата към главния прокурор и вътрешния министър в оставка бе одобрена от мнозинството със 118 гласа „за“ срещу 50 „против“ и 11 въздържали се, последва контрапредложение от БСП – в залата да бъде поканен и транспортният министър в оставка Ивайло Московски, за да обясни за поредния случай, в който пасажери са минали през летище София без проверка. Идеята на Георги Свиленов веднага бе отхвърлена, включително и след прегласуване.

 

След него на трибуната се качи и колегата му от БСП Явор Божанков, който посочи, че след като мнозинството иска да се занимава със слухове и анонимни информации, той предлага в залата да бъде поканен и председтелят на комисията за борба с конфликта на интереси, за да обясни дали премиерът Борисов е купувал къща в Барселона на любовницата си. Божанков визираше председателя на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, което предизвика подигравки от ГЕРБ, че не знае кого кани. В крайна сметка никой от изказалите се след него депутатите не успя да произнесе правилно името на комисията, докато то не бе прочетено от Цвета Караянчева преди гласуването. Идеята на Божанков очаквано бе отхвърлена, включително и след прегласуване.

 

След около половин час обсъждания на темата около депутатския брат Илия Стоилов, парламентът все пак се върна към АПК за финални изказвания. Основната теза на БСП бе, че с тези промени се ограничава достъпът до съд на гражданите и неправителствения сектор, което ще доведе до щети за свободата и демокрацията. От ГЕРБ традиционно контрираха, че всичко се прави с цел да бъде разтоварен Върховният административен съд (ВАС) и да се пресекат злоупотребите с подаване на безразборни и неоснователни жалби, затрудняващи дейността на магистратите.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции