<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41923" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Паролата вече не работи. Но какво ще я замести?

30 Октомври 2019
0 898

Актриса, живееща в Лондон, се прибира вкъщи един ден през 2017 г. и устаноява, че някой е хакнал имейла ѝ, а личните ѝ данни са откраднати. Тя разказва: "Имах две нови кредитни карти, които не бях поръчвала, както и писмо от трета банка, в което ми казваха, че нямат да одобрят искането ми за кредитна карта", пише BBC.

 

Жената харчи близо 300 евро за различни услуги, опитвайки се да разбере какво се е случило с кредитните карти, поискани от нейно име. "Това са големи усилия и разходи", казва тя.

 

В  момента кражбата на самоличност е едно от най-често срещаните престъпления във Великобритания. Само през последната година са регистрирани 190 000 такива случая, а дигитилизираният начин на живот на съвременните общества само улеснява извършителите.

 

Как да се предпазим от кражба на самоличност онлайн? Първото, което идва на ум на всеки, е чрез парола. Но напоследък по отношение на паролите има само лоши новини. През април Фейсбук призна, че паролите на милиони потребители на Инстаграм са изтекли. Миналата година с популярния американски сайт Quora се случи същото, засегнати бяха над 100 млн. потребители. Наскоро Yahoo се съгласи на споразумение по дело, заведено след теч на данни на около 3 милиарда потребители.

 

Как да измислиш перфектната парола

 

На този фон не е никак чудно, че миналата година Майкрософт обявиха намерението да се откажат от паролите, а вместо това да използват биометрични данни или специални ключове за достъп. До 2022 г. над половината от големите и средни компании планират да намалят зависимостта си от пароли с 50%, сочат резултати от проучване.

Те са много лесни за разбиване от хакерите. Обикновено хората използват някаква лесна за запомняне дума. Тя обаче е и лесна за разгадаване.

 

Какви са новите рискове? Макар почти всички да са съгласни, че паролите не осигуряват достатъчно защита, засега не е ясно как точно могат да бъдат заместени. Наското ЕС се опита да реши проблема с нова директива, засягаща разплащателните услуги. Според нея всички компании трябва да използват т.нар. двуфакторна автентификация, т.е. освен парола да се изисква например допълнителен код или някакви биометрични данни, за да се докаже самоличността на плащащия. 

 

Интересът към биометричните данни се покачва през последните години. Според едно изследване близо 70% от банките биха обмислили използването на пръстов отпечатък, гласова или лицева идентификация на клиентите си. Наскоро една от големите банки във Великобритания започна да издава карти с вграден отпечатък. Но както личната информация, така и бимоетрията може да бъде открадната. През септември китайски учени показаха как е възможно да се вземе чужд отпечатък чрез снимка от няколко метра.

 

Kак изглежда най-подходящата парола, която да ви пази от хакерски атаки

 

"Биометрията няма да замени паролите, те ще бъдат изместени от комбинация от фактори", казват специалисти от банковия бизнес. И все пак не е сигурно, че моногостепенната идентификация ще работи ефикасно. Ако хората не знаят как точно се идентифицират в интернет, как биха разбрали коя информация трябва да пазят само за себе си?

 

 

Източник: BBC

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции