<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39445" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Партньори на Apple получават конфиденциални записи за нас чрез Siri

27 Юли 2019
0 1754

Партньорите на Apple редовно чуват конфиденциална медицинска информация, сделки с наркотици и записи на двойки, които правят секс, като част от работата си, осигуряваща качествен контрол или „оценяване“ на гласовия асистент на компанията Siri, пише Гардиън.

 

Въпреки, че технологичният гигант не разкрива това изрично в документацията си за защита на личните данни на потребителите, малка част от записите на Siri се предават на контрагенти, работещи за компанията по целия свят. На тях е възложено да оценяват отговорите по различни фактори, включително дали активирането на гласовия асистент е било умишлено или случайно, дали отговорът на Siri е подходящ и т.н.

 

Apple твърди, че данните „се използват, за да помогнат на гласовия асистент "да ви разбере по-добре и да разпознае това, което казвате“.

Но не заявява изрично, че тази работа се извършва от хора, които слушат вашите записи.

 

Apple заяви пред Гардиън: „Малка част от допитванията до Siri са анализирани, за да се подобри системата. Заявките на потребителите не са свързани с ID номера на потребителя. Отговорите на Siri се анализират в защитени съоръжения и всички рецензенти са задължени да се придържат към строгите изисквания за конфиденциалност".

 

”Компанията добави, че много малка случайна подгрупа, по-малко от 1% от дневните активации на Siri, се използват за този процес на оценяване, а тези записи, които се използват, обикновено са само няколко секунди.

 

Служител на фирмата, който иска да остане анонимен поради опасения за работата си, изрази загриженост по този въпрос.

 

„Има безброй записи, включващи частни дискусии между лекари и пациенти, бизнес сделки, привидно престъпни отношения, сексуални контакти и т.н. Тези записи са придружени от потребителски данни, показващи местоположение, данни за контакт и данни за приложения", споделя той.

 

По думите на служителя, Apple трябва да разкрие на потребителите цялата истина за този надзор.

 

Apple не е единствената, която използва хора за преслушване на комуникацията с гласови асистенти. През април стана ясно, че Amazon наема служители, които да слушат някои записи на Alexa, а по-рано този месец се разбра, че служителите на Google правят същото с Google Assistant.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции