<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29599" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Патриотите ще премахват пълната забрана за тютюнопушене

14 Април 2018
0 4478

Вицепремиерът Валери Симеонов се закани и на хазартния бизнес

 

След като пълната забрана за тютюнопушене не се спазва, тя трябва да отпадне. Подобна теза лансира вицепремиерът Валери Симеонов. Той заяви, че НФСБ ще внесе законопроект за промяна в Закона за здравето, с който отново да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения в заведенията, а пълната забрана да остане само за театри, зали и др. подобни.

 

"Не разбирам какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето – още повече този закон не се спазва! Аз съм озверял противник на тютюнопушенето, но се пуши и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват," заяви Симеонов по БНТ. "Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите."

 

Идеите на Валери Симеонов са в пълно противоречие с намеренията на министерството на здравеопазването, което подготвя поправки в Закона за здравето в тази насока. Те предвиждат при системни нарушения на забраната за пушене на закрито в обществени места санкциите да са по-драстични и да включват дори принудително затваряне на заведенията за определен срок. Предвижда се например управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран вместо собственика на заведението. В момента често актовете за нарушение на забраната, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг.

 

Друга промяна предвижда повече институции да могат да налагат глоби, а не както сега – само регионалните здравни инспекции. Сред тях вероятно ще са МВР, Агенцията по храните, Инспекцията по труда.

 

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти също се обяви категорично против идеите на Симеонов. Според нея всички варианти за промяна в Закона за здравето чрез обособяване на зони за пушачи и непушачи са неефективни и не са в състояние да постигнат защитен ефект. „Високата посещаемост в момента на заведенията, когато е валидна забрана за пушене на закрито, показва, че няма как това да е в ущърб на обществения интереси и причина за сътресения в туристическия бизнес“, отбелязва асоциацията. И призовава да се засили контролът по спазването на забраната.

 

Както "Сега" писа, от началото на 2017 г. до края на октомври в страната са наложени 660 глоби за пушене на забранени места на обща стойност 380 600 лева. Няма информация обаче каква част от глобите са платени и каква са обжалвани и отменени от съда.

 

НФСБ инициира и промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри. „Хазартът в България вече е с размер на пандемия – 3% от БВП са разходите на българите за този вид "удоволствия". За сравнение, в Румъния са 1.2%. 

 

Всички държави са зад нас. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло. че не е нужно да се трудят и образоват а ще печелят търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен – не. Това е деморализация на нацията", възмути се вицепреимерът. Той смята, че е редно в закона да остане възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Ще се премахне обаче оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби. Това, според Симеонов, е „законовата вратичка, през която върви отвратителната мащабна реклама на хазарт днес". Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи – Васил Божков и други такива". 

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции