<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37675" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пет неща, които научихме от изборните резултати в Европа

27 Май 2019
0 1058

На 26 май се проведоха изборите за Европейски парламент. Нека видим кои са най-важните изводите от резултатите за Стария континент, според Гардиън.

 

Традиционните центристи значително отслабват

Беше лоша нощ за левицата в Европа. Очаква се Социалдемократическата група в Европейския парламент да загуби 41 места в камарата с 751 места, от 191 през 2014 г. до прогнозираните сега 150. Не е съвършен и резултатът за Европейската народна партия, която ще се свие от 221 места до 179, въпреки че все пак ще остане най-голямата група в европарламента. Заедно, групите са на път да загубят своето мнозинство и ще бъдат принудени да потърсят подкрепата на Зелените и Либералите.

 

Зелените се радват на вълна на подкрепа

 

Зелените почти удвоиха гласовете си и завършиха на второ място с 21% пред социалдемократите. Много от гласовете за тях идват от северните европейски страни, които някога са били индустриални средища на континента, но където, често вдъхновени от 16-годишната шведска активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, младите хора са протестират на улиците, за да защитават екологични каузи.

 

Зелените в Германия се изкачиха на второ място зад консерваторите на ХДС с канцлера Ангела Меркел, като 1/3 от избирателите й на възраст под 30 години.

 

"Тези избори бяха преди всичко по въпроса за опазването на климата и климата", признава Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на германските Християндемократите (ХДС), най-голямата европейска партия в камарата на ЕС. Зелените също отбелязаха голям успех във Финландия, Дания, Ирландия, Франция, Белгия и Холандия.

 

Крайната десница не достигна очакванията

 

Въпреки силното представяне в страни като Полша, Унгария и Италия, широко прогнозираният крайнодесен скок не се материализира напълно.  Матео Салвини, вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига" в Италия, нарече изборите "мандат за разклащане в Брюксел".

 

Появява се нова среда

 

Макар че класическите центристки партии загубиха място в някои страни като Германия, общата картина беше, че четирите парламентарни групи, заемащи проевропейската среда, загубиха по-малко от 20 места, осигурявайки си 505 места от 751, според прогнозите на Европейския парламент. Групата на Еманюел Макрон En Marche във Франция е включена в този блок и въпреки че е на второ място в националното рали след Марин льо Пен Marine Le Pen, тя отново успява да измести старите партии в центъра на френската политика. Либералните демократи във Великобритания също затвърдиха това мнение.

 

Участието: големият победител

 

Представителите на ЕС бяха възхитени от увеличението на избирателната активност на 51% спрямо 43% през 2014 г. Това беше първата обратна посока в тенденцията на намаляване на участието след първите преки евроизбори през 1979 г.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции