<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Плащаме 77 милиона евро глоба на ЕК заради държавния газов монопол

17 Декември 2018
0 763

Европейската комисия реши да наложи над 77 млн. евро глоба на държавния "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" заради това, че са злоупотребявали с господстващо положение и са пречили на частни фирми да получат достъп до газопреносната мрежа, за да могат да участват на вътрешния пазар, както и че не са им позволили да съхраняват свое гориво в газохранилището в Чирен. Това съобщиха от Брюксел в понеделник.

 

Разследването на Брюксел започна през юли 2013 г. след жалба на "Овергаз Инк", която не успя да осигури транзит през мрежата на "Булгартрансгаз" за собствени доставки, след като "Булгаргаз" спря да ѝ продава синьо гориво.

 

В резултат на днешното решение на Еврокомисията "Овергаз" може да предяви иск за обезщетение за вреди пред съдилищата в страните от ЕС. Практиката на Съда на ЕС потвърждава, че при дела в националните съдилища дадено окончателно решение на Комисията представлява доказателство, че поведението, срещу коеот има пренетции, се е състояло и е било незаконно. Това означава, че дружеството на Сашо Дончев има право на компеснация за нанесена вреда, която не може да бъде намалявана заради наложената от Брюксел глоба.

 

"Овергаз" вече заведе в края на 2016 г. заведе арбитражен иск срещу България за 202.5 млн. евро, заради създавани пречки пред бизнеса ѝ и защото нарушава правилата на Енергийната харта за защита на инвестициите.

 

Размерът на наложената газова санкция е далеч под цитираната от енергийния министър Теменужка Петкова сума до 330 млн. евро, което е 10 процента от оборота на БЕХ. България обаче претендира, че нарушението е преустановено през 2015 г. и разчиташе на по-малка глоба, което и се случи.

 

Точната санкция е 77 068 000 евро и причината за налагането ѝ е "блокиране на конкурентния достъп до ключова газова инфраструктура на България в нарушение на европейските антитръстови правила.

 

„Потребителите във всички държави членки трябва да могат да се възползват от предимствата на един интегриран и конкурентен единен европейски енергиен пазар. Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България, в съответствие с целите на Енергийния съюз”,обясни комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана в прессъобщението.

 

С днешното си решение Еврокомиисята също така смята, че дружествата на БЕХ – Булгаргаз" като доставчик и "Булгартрансгаз" като оператор на газовата мрежа, са злоупотребявали със своята господстваща позиция на пазара като са ограничавали достъпа на други компании до мрежата. Така двете дъщерни дружества на БЕХ са си гарантирали почти пълен монопол на пазара.

 

Нарушението на практика е продължило между 2010 и 2015 г. и в този период групата на БЕХ е била блокирала достъпа до вътрешната газова мрежа на страната, до газовото хранилище в Чирен и до единствения газопровод, довеждащ газ до България от Румъния.

 

Така БЕХ напълно е блокирал достъпа до газовата инфраструктура, с което е било невъзможно за конкуренти да играят на българския газов пазар. Това е блокирало конкуренцията и е осигурило монопол на "Булгаргаз".

   

Източник: "Медиапул"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции