<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38484" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Повторни кметски избори се провеждат в Истанбул

23 Юни 2019
0 1537

Днес в Истанбул се провеждат повторните кметски избори, след като резултатът от вота на 31 март беше касиран, пише Медиапул.

 

 

Основните претенденти за поста са същите като в касирания вот. Това кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу и бившият премиер на Турция Бинали Йълдъръм, издигнат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

 

През март Имамоглу победи в малка разлика.

 

Общо кандидатите за поста са 21 – четирима от партии и 17 независими, а право на глас имат малко над 10 560 000 турски граждани.

 

Повторният вот се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

 

Изборите са от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

 

За сигурността се грижат общо над 52 500 служители на реда от истанбулското управление по сигурността, както повече от 5600 жандармеристи, служещи в бреговата охрана и други.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции