<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Пожарът в Нотр Дам предизвика оргия от размахване на портфейли. Помогна ли това на катедралата?

14 Декември 2019
0 2061

Още прахът не се беше уталожил по катедралата Нотр Дам след ужасяващия пожар през април и богаташи взеха да се надпреварват да обещават баснословни суми за реставрацията ѝ, а световните архитекти започнаха да предлагат идеи за това как може да бъде възстановена емблематичната парижка забележителност, пише Гардиън.

 

 

Норман Фостър беше един от първите, като предложи да се изгради „лек и ефирен“ сводест стъклен покрив, покрит с кристален материал и площадка. Това трябваше да бъде "произведение на изкуството за светлината… да улови по модерен начин уверения дух на времето". Някои сравняват концепцията с неговата прочута трансформация на Райхстага в Берлин; други смятат, че всичко това би било по-подходящо за конферентен център в Есекс.

 

ПАРИЖКАТА КАТЕДРАЛА НОТР ДАМ ГОРИ, ЕДНА ОТ КУЛИТЕ Й РУХНА (ВИДЕО)

 

Шведската фирма UMA предложи да се монтира гигантски басейн на покрива, като статуите на 12-те апостоли да бъдат преместени като спасители около ръба. Френската фирма Studio NAB предложи да превърне покрива в образователна оранжерия и гигантски кошер. Матю Ленюр, френски дизайнер, предложи да се издигне огромен златен пламък над зданието. "Харесвам тази идея за замръзнал момент в историята, който може да остане през векове", каза той. „За мен това е начин да уловим катастрофата и да я превърнем в красота.“

 

 

""

 

Тези провокативни визии бяха предизвикани от прибързано изречените думи на френския премиер Едуар Филип, който два дни след пожара заяви, че ще има международен архитектурен конкурс за възстановяване на Нотр Дам. Той призова за "визия, подходяща за техниките и предизвикателствата на нашето време", след неоправданото обещание на президента Еманюел Макрон предния ден, че катедралата ще бъде възстановена и "по-красива от преди", както и завършена само за пет години.

 

ФРЕНСКИ МИЛИАРДЕР ОБЕЩА 100 МИЛИОНА ЕВРО ЗА НОТР ДАМ

 

Приливът на обещания и смели планове, направени в дните непосредствено след пожара, беше придружен от невиждано размахване на портфейли. Светските милиардери се редяха на опашка, за да предоставят помощ, като всеки на пръв поглед беше готов да дари повече от предишния. Франсоа-Анри Пино, собственик на Gucci, обеща 100 милиона евро, само за да бъде надскочен от Бернар Арно, шеф на Louis Vuitton, с 200 милиона евро. Наследниците на L'Oréal също се появиха, както и Apple, Total и много други. В рамките на 48 часа бяха обещани близо 1 млрд. евро.

 

СЕМЕЙСТВО АРНО ВДИГА ДВОЙНО МИЗАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НОТР ДАМ: 200 МИЛИОНА ЕВРО (ВИДЕО)

 

И така, какво се случи оттогава насам?

 

Докато сградата гореше, мнозина се страхуваха, че всичко е изгубено. Всъщност за Нотр Дам имаше щастлив край. Големият дървен покрив, наречен "гората" с хилядите дървета, използвани в гредите му, го нямаше, заедно със шпила от 19-ти век, но великолепният прозорец с розата от 13 век, големият орган, безбройните свещени мощи и повечето от каменната конструкция остана непокътната.

Основното усложнение при възстановяването на обекта за определяне на степента на щетите е фактът, че сградата беше в реставрация по време на пожара. Като по чудо, тя не се срути в горещината от 800 градуса по Целзий, но много от 50 000-те стълбове се стопиха, слели се в една матрица от стомана, която беше страшно трудно да се раздели, без да се повреди каменната повърхност отдолу. През лятото имаше и дълга пауза заради страх от отравяне с олово. Повече от 400 тона олово на покрива се изпари от пожара, разпръсквайки се в атмосферата и водейки до продължителна операция по почистване, преди работата да може да продължи.

 

КОИ РОДНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ ЧАКАТ НА ОПАШКАТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ ОТ ПРЕМИЕРА, СЛЕД "НОТР ДАМ"? (ВИДЕО)

 

Тъй като мащабът на операцията става очевиден, петгодишната цел на Макрон изглежда все по-малко вероятна. На пресконференция през октомври френският министър на културата Франк Ристер заяви, че петгодишният график е „амбиция“, добавяйки, че „нашата мания е качеството“, а не скоростта. Патрик Шове, най-добрият административен духовник на Нотр Дам, засили бавния и постоянен подход, като заяви, че хората не трябва да очакват видим напредък скоро. „Все още сме в първата фаза, фазата на закрепване на структурата на паметника, която е по-дълга от първоначално планираната“, каза той. „Тогава следва фаза, посветена на оценката на ситуацията; ще разберем колко ще струва реставрацията. Третата фаза, която ще започне през 2021 г., ще бъде самата реставрация.“

 

Не е обявено публично решение за това как шпилът ще бъде възстановен, но зад затворени врати дебатът остава разгорещен. 

 

При всички положения обаче засега се набляга повече на обещанията и обсъжданията, отколкото на действията.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции