<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29018" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Google обърка Тр...

Полицаи карат граждани да подписват протокол, че няма да заплашват руския патриарх Кирил (видео)

03 Март 2018
0 10590

Полицаи карат граждани да подписват протокол, че няма да заплашват и отправят закани към руския патриарх Кирил, който в момента е на посещение у нас по случай националния празник днес.

 

Това става ясно от редица публикации в социалните мрежи от хора, които се оплакаха, че служители на МВР са ги накарали да подпишат документа. 

 

Гражданинът Иво Дошев публикува клип, в който се вижда как полицаи го посещават в дома му с твърдения, че има сведения за отправени заплахи от негова страна към патриарх Кирил. Той нарече действията на МВР "полицейски тормоз".

 

Полицаите твърдят, че ГДБОП и НСО получили сигнали, че са отпровяни заплахи от негова страна във Фейсбук. Пред OFFNews Дошев коментира, че изобщо не е споменавал патриарх Кирил в свои изказвания в социалната мрежа. 

 

Едно семейство също е било посетено от органите на реда. "Съпругът ми и аз сме огромна заплаха за патриарх Кирил", написа потребител Lisa Samsona.

 

Според нея полицаите са посетили дома им след постове в социалните мрежи, в които твърдели, че семейството публикува заплахи за руския църковен глава.

 

 

""

 

По наши канали обаче разбрахме, че дейността по предупреждаването се свежда до петима. Двама от тях вече са ясни – Иво Дошев и отец Рафаил-Росен Стефанов. За другите се спрягат имената на Теодор Спасов, Калин Димитров и украинката Лиса Самсона.

 

Справка показва, че институтът на т. нар. предупредителен протокол е уреден в Закона за МВР. Той не носи последствия на административен акт за този, на когото е съставен:

 

Закон за МВР

Чл. 65. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.

 

Предупредителният протокол по чл. 65 ЗМВР не е индивидуален административен акт. Същият по-скоро се явява мярка за предотвратяване на евентуални престъпна дейност и нарушения на обществения ред. По принцип изготвянето на такъв тип предупредителен протокол е по преценка на полицейските органи.

 

С него едно определено лице се предупреждава за отговорността, предвидена в закона за нарушение на обществения ред или за съответното престъпление.

 

Протокол за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР не създава права и задължения за адресата си, нито засяга неговите права, свободи или интереси, поради което трайната съдебна практика у нас е, че той няма белезите и характера на индивидуален административен акт по чл. 21 АПК, поради което протоколът по чл.65 от ЗМВР не подлежи на оспорване по съдебен ред, а ако бъде оспорен, административното производство ще бъде прекратено.

 

Източник: Offnews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции