<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Половото неравенство в спорта и революционното решение на австралийската федерация

18 Ноември 2019
0 562

Темата за неравното заплащане между мъже и жени често е отразявана  в световните медии, пише Свободна Европа. Причината да се коментира толкова този път, е взетото знаково решение в една от индустриите с най-голямо несъответствие в доходите между двата пола – спортът.

 

 

Федерацията по футбол в Австралия реши да направи еднакви условията във всички свои национални отбори след като договори 4-годишна сделка с организацията на професионалните футболисти.

 

 

„Не мога да се сетя за друга индустрия, в която разликата в заплащането да е толкова голяма. В зависимост от държавата и спорта, един мъж може да бъде милиардер, а една жена може да не получава и минимална заплата“, казва Беатрис Фрей, която е част от "ООН-жени" – организацията, която в световен мащаб се бори за равенството между мъжете и жените. Според нея сексизмът в спорта се простира от нивото на масовия спорт до професионалния.

 

 

Според Фрей големите разлики в заплщането са основният проблем, заради който момичетата се отказват от спорта толкова рано. Тя допълва, че често се случва професионалните спортистки да не успяват да спечелят достатъчно, за да си осигурят дом и да покриват здравни разходи.

 

Според статистика на ООН 49% от момичетата спират да се занимават със спорт още в училище.

 

Друга статистика показва, че в състезанията, в които участват мъже и жени, едва 4% от приходите от медийно отразяване отиват за женското направление, въпреки че 40% от участничките са представителки на нежния пол.

 

Решението на австралийската федерация

 

Според решението на австралийската федерация женските и мъжките национални отбори ще получават еднакъв дял от общите приходи от комерсиални права. Досегашната ситуация позволяваше на мъжете да печелят по-голям дял от приходите.

 

Стандартите при работата в мъжките и женските отбори също ще бъдат изравнени.

 

Жените вече ще могат да летят в бизнес класа при международните си пътувания, което досега беше практика само при мъжете.

 

Промяна има и по отношение на наградните фондове. Представителките на нежния пол вече ще си разпределят 40% от тези пари, в сравнение с получаваните досега 30%. Тази цифра може и да нарасне до 50% при изпълнението на определени условия.

 

Националните състезателки вече ще получават средства по време на бременността и до завръщането им на терена.

 

Това решение може да създаде тенденция и в световния футбол, където разликата в заплащането между мъжете и жените е сред най-големите в спорта.

 

И все пак няма как нещата да бъдат напълно изравнени. Основна причина са средствата, които федерацията получава от наградните фондове от международните турнири, в които участва. Ключова разлика може да бъде намерена в парите, които световната федерация ФИФА отделя за федерациите при участието им в световните първенства за мъже и жени. Парите, които бяха отделени за участниците на световното първенство по футбол за мъже през 2018 г. бяха 400 млн. долара, докато за женския еквивалент на надпреварата през 2019 г. бяха заделени 30 млн. долара.

 

Генерирането на приходи от двете събития към момента не може да бъде сравнявано, но определено може да се твърди, че съществуват механизми, по които да се търси изравняване между двата пола. Според ФИФА обаче трябва да се взема под внимание единствено размерът на приходите, които отделните състезания генерират.

 

Ситуацията в американската футболна федерация може да бъде дадена като особен пример. Както в Австралия, така и тук женският национален отбор се представя по-добре от мъжкия.

 

 

""

 

 

Женският национален отбор на САЩ има общо 4 световни титли и е номер 1 в класацията на ФИФА, а най-ниската позиция, която е заемал от 2003 г. насам, е второ място.

 

Най-доброто постижение на мъжете на световно първенство датира от първото издание на надпреварата през далечната 1930 г., когато достигат до третото място. Отборът не успя да се класира за последните финали през 2018 г. и в момента се намира на 21-ва позиция в световната ранглиста.

 

БЕЗ ГЕЙ-ИГРАЧИ МАЧОВЕ НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ, СПОРЕД КАПИТАНА НА ЖЕНСКИЯ ОТБОР ПО ФУТБОЛ НА САЩ

 

Въпреки по-добрите спортни постижения, обикновено финансовите резултати на мъжките отбори превъзхождат многократно тези на женските. В случая със САЩ обаче дори това не е така, тъй като в последните години постъпленията, генерирани от женския отбор превъзхождат тези на мъжете. При спечелването на световната титла през 2015 г. женският отбор генерира приходи от мачове на стойност 23 млн. долара, а чистата печалба за американската федерация се равнява на 6.6 млн. За същата година мъжете генерират едва 2 млн. долара печалба за организацията.

 

През 2016 г. 6 от ключовите състезателки на САЩ заведоха дело срещу федерацията за това, че плаща на мъжете повече, а през 2019 г. друг иск бе заведен от 28 състезателки, но този път основанието беше полова дискриминация. На 8 ноември американски съд даде разрешение за това искът да бъде определен като колективен, което беше определено като победа за жените състезателки и може да доведе до промяна за начина, по който се разпределят средствата в спорта като цяло.

 

Борбата за еднаквото заплащане в най-популярния спорт не подминава и европейския футбол. Първата носителка на Златната топка при жените – холандката Ада Хагерберг – се отказа през 2017 г. от участие в националния отбор. Според нея местната федерация не полага достатъчно усилия за развитието на програмата си за женски футбол.

 

Ситуацията при останалите спортове

 

Тенисът е даван за най-добър пример за равенство в заплащането между половете. При по-големите събития и най-вече в турнирите от Големия шлем, наградният фонд за мъжете и жените е напълно изравнен. Битката за равнопоставеност в мъжкия и женския тенис обаче започва още през 1973 г. със заплахите за бойкот на легендарната Били Джийн Кинг.

 

Като добри примери в световния спорт се дават също и волейболът и леката атлетика. Там разликата между мъжете и жените е по-малка в сравнение с други спортове, но все пак тя съществува.

 

През 2017 г. националният отбор по хокей за жени на САЩ успя да договори значително повишаване на заплащането, след като заплаши да бойкотира финалите на световното първенство.

 

НА КРЪСТОПЪТ В СПОРТА. КАК ЕДИН ТУИТ ПОСТАВИ НБА МЕЖДУ ПАРИТЕ И ЦЕННОСТИТЕ

 

Не така обаче изглеждат нещата в други спортове, дори и в САЩ. Разликата между между първите избори в драфтовете при мъжете и жените в баскетболните асоциации е близо 10 пъти. Разликите в заплащането са в пъти също в голфа, крикета, автомобилизма, голяма част от екстремните спортове и други.

 

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции