<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парижката ка...

Пораженията след пожара в "Нотр Дам" са "драматични", вече е събрана огромна сума за възстановяване (видео)

16 Април 2019
0 2811

Според говорителя на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е напълно потушен, но пораженията са "драматични", предава Mediapool.

 

Борбата с огъня продължи близо 15 часа, като в акцията бяха мобилизирани 400 огнеборци. Двама полицаи и един пожарникар са пострадали при операцията.

 

Голямата розетка във витраж на южната фасада, откъм река Сена, е непокътната. Но през зейнала врата може да се видят купчина потъмнели отломки, греди на срутената дървена конструкция, съобщава АФП.

 

""

Говорителят на противопожарната служба обяви, че равносметката от пожара е "драматична". Целият покрив е силно повреден, цялата дървена конструкция е разрушена, една част от свода се е сринала, а голяма част от вековните витражи са изпепелени. Срути се и 93-метровата кула стрела. Другите две кули бяха спасени. Като цяло има сериозни съмнения как при тези увреждания сградата ще успее да оцелее.

 

Прокуратурата води разследване с водеща версия за неумишлен палеж, който най-вероятно е започнал зад едно от скелетата, поставени за реставрацията на катедралата. Според архитекта Филип Вилньов, ръководещ ремонтните дейности в "Нотр Дам", не е имало хора на скелето в момента на избухването на пожара, пише вестник "Паризиен". Започнали са разпити на всички работници.

 

"Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено", съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

 

"Възстановяването на ембематичната катедрала "Нотр Дам" ще трябва да стане за три години", каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг. Той обясни, че държавата трябва да си постави по-кратки срокове, а не 10 или 15 години.

 

Междувременно стотици милиони евро бяха дарени за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" още преди огънят да бъде напълно потушен. Бедствието предизвика вълна от солидарност по целия свят. Досега събраната сума е над 350 милиона евро.
 

ФРЕНСКИ МИЛИАРДЕР ОБЕЩА 100 МИЛИОНА ЕВРО ЗА НОТР ДАМ

 

Френската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и собствениците ѝ семейство Арно обявиха, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам". Семейство Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки ""Керинг" (Kering), съобщи още през нощта, че дарява 100 милиона евро. Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че общината ще отдели 50 милиона евро и предложи провеждането в града на "международна донорска конференция" за възстановяването на катедралата.

СЕМЕЙСТВО АРНО ВДИГА ДВОЙНО МИЗАТА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НОТР ДАМ: 200 МИЛИОНА ЕВРО (ВИДЕО)

 

Освен това Европейската комисия ще отпусне специален грант от еврофондовете за възстановяването на катедралата, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на помощта ще бъде определен след оценка на щетите. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова във вторник сутринта евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи пожара като трагедия и призова всички държави от ЕС да се включат във възстановяването на храма.

"Франция може да се справи сама, но не става дума само за пари, а за нещо много по-дълбоко, което е по-важно дори от основополагащите договори на ЕС", каза Туск и говори за солидарността между европейците.

 

Ние също солидарне ще участваме във възстановяването на историческия храм. "България ще подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци", обяви министър-председателят Бойко Борисов във вторник

 

"Сутринта, чрез нашия посланик в Париж му предадох да предаде на президента Макрон и на нашите колеги там освен, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр Дам", че сме готови и за подпомагане, както и финансово, но на първо място България да предложи, защото има изключителни реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат и с това ще бъде нашата помощ, но да участват българи в бързото възстановяване на този символ“, каза той. Борисов допълни, че "имаме изключително надарени хора в тази област, за да подпомогнем и ние с нашия принос на Франция".

Много държави от целия свят също предложиха помощ. Правителството на Япония съобщи, че обмисля да изпрати помощ на Франция във връзка с пожара. "Тази щета е загуба за света и нашите сърца страдат", заяви днес говорителят на японското правителство Йошихиде Суга.

 

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин призова международната общност да се обедини за възстановяването на катедралата. "Нашата любов към човечеството ще бъде проявена по много зрял начин в процеса на възстановяването", заяви той.

 

Дори иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обяви, че е "опечален" след пожара, съсипал емблематичната катедрала "Нотр дам". Той отправи думи на съчувствие "към французите и всички католици", предаде Франс прес.

 

"Опечален съм от това, че "Нотр дам" е частично разрушена, след като е устоявала на войни и революции в течение на 800 години. Изразяваме съчувствие към французите и всички католици", написа Зариф в Туитър.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции